fbpx

Zostrelenie lietajúceho obra je pre Rusko tvrdá rana a môže ovplyvniť ďalšie boje

Ukrajina tvrdí, že pri útoku nad Azovským morom zničila ruské špionážne lietadlo. Zdroj: X/The Kyiv Independent

Zničenie lietadla včasnej výstrahy a velenia A-50 a predpokladané poškodenie stroja Il-22M, ktorý slúži ako lietajúce veliteľské stredisko, by bolo jednou z najväčších jednorazových strát ruského letectva vo vojne s Ukrajinou. Týchto strojov v cene vyše 300 miliónov dolárov (vyše 275 miliónov eur) za kus má Rusko v službe doslova len hŕstku a sú kľúčové pre vedenie vzdušných operácií a poskytovanie informácií z bojiska. Táto udalosť pravdepodobne zaženie ruské bojové lietadlá ešte ďalej od frontu.

„Je to jednoznačný úspech ukrajinskej obrany,“ povedal letecký expert Jan Čadil, šéfredaktor magazínu Letectvo + kozmonautika. Z povahy svojho určenia tieto lietadlá totiž neoperujú priamo nad územím protivníka, ale vďaka výkonným radarom a senzorom dokážu z „relatívneho“ bezpečia detailne nazerať stovky kilometrov ďaleko.

To sa teraz podľa Čadila môže zmeniť. Zostrel takéhoto lietadla tak zrejme bude mať pre Rusko ďalekosiahle dôsledky a pravdepodobne donúti Moskvu s bojovými lietadlami operovať ešte ďalej od línie dotyku a kritických oblastí vojny.

„Uvidia menej do vnútrozemia Ukrajiny a tým sa zníži detekcia ukrajinských cieľov. A to môže mať vplyv aj na priebeh budúcich bojov, pretože Rusko nebude mať k dispozícii taký kvalitný rádiolokačný obraz Ukrajiny a spravodajské informácie,“ konštatoval.

Zostrelenie lietadla A-50 (upravený ťažký transportný stroj Il-76) je nielen symbolický zásah, ale aj dôrazné varovanie Kremľa, že Ukrajina má schopnosti niečo také podniknúť.

A to razom predstavuje významný signál držať sa ďalej od popredných línií dokonca aj pre ruské stíhačky a taktické bombardéry, ktoré sú rozhodne ťažšími cieľmi na zostrelenie, než ťažkopádne prieskumné a veliteľské lietadlá ako v tomto prípade.

Veľká strata 

A prečo je táto strata ruského lietajúcej obra taká citeľná? Nejde totiž o obyčajný stroj. Ruská obdoba aliančného lietadla systému včasnej výstrahy AWACS s charakteristickou veľkou kruhovou radarovou anténou na chrbte trupu z vysokých letových hladín dohliadne na vzdialenosť až 600 kilometrov a dokáže sledovať až 150 cieľov naraz.

Nie je zatiaľ jasné, či nad Azovským morom bola zostrelená už modernizovaná verzia. Staršia modifikácia dokázala sledovať 45 cieľov.

Cena jedného stroja podľa rôznych zdrojov presahuje cez 300 miliónov dolárov (v prepočte takmer 275 miliónov eur).

Lietadlo primárne zaisťuje prehľad o vzdušnom priestore a zaisťuje súčinnosť s bojovými lietadlami. Môžu zohrávať kľúčovú úlohu pri odhaľovaní prilietajúcich riadených striel a útočných dronov, rovnako ako pri výpadoch nízko letiacich stíhačiek a poskytujú tiež velenie a riadenie pre batérie ruskej protivzdušnej obrany.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie