fbpx

Trump na úvod primárok jasne vyhral v štáte Iowa, Ramaswamy odstúpil a podporí ho

Na archívnej snímke z 16. decembra 2023 v Durhame bývalý americký prezident Donald Trump hovorí na predvolebnom mítingu v Durhame. Najvyšší súd v americkom štáte Colorado v utorok večer 19. decembra 2023 označil bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa za "nespôsobilého" uchádzať sa o funkciu prezidenta na základe ustanovenia americkej ústavy. Zdroj: FOTO TASR/AP

Drvivé víťazstvo exprezidenta Donalda Trumpa v hlasovaní republikánskej straníckej základne o nominácii na budúceho prezidenta USA ukazujú odhady aj čiastočné výsledky takzvaných volebných zhromaždení v štáte Iowa. Trump v nich získal zhruba polovicu hlasov, zhodujú sa spravodajské televízne stanice CNN, Fox News aj CBS. Prezident Joe Biden uznal, že Trump je teraz „jasným favoritom“ republikánov na nomináciu.

„Cítim sa skvele,“ povedal Trump Fox News k svojmu zjavnému presvedčivému víťazstvu. Neskôr pred svojimi stúpencami v Des Moines okrem iného vyhlásil, že je čas, „aby sa naša krajina zjednotila“.

Sedemdesiatsedemročný bývalý prezident Trump bol jasným favoritom hlasovania v Iowe a od začiatku jeho pozíciu potvrdzovali aj odhady výsledkov. Jeho dominantné postavenie tak premenilo hlasovanie v Iowe na súperenie o druhé miesto, ktoré pre seba nakoniec získal DeSantis, ktorý pokoril 20-percentnú hranicu.

Po sčítaní 95 percent hlasov viedol Trump s viac ako 51 percentami. V ostro sledovanom súboji ďalších dvoch kandidátov skončil guvernér štátu Florida Ron DeSantis (21,2 percenta) pred bývalou veľvyslankyňou pri OSN a exguvernérkou Južnej Karolíny Nikki Haleyovou (19 percent).

Jasným porazeným hlasovaním je naopak Ramaswamy, ktorý oznámil, že z nominačného súboja odstupuje. „Cesta k budúcemu prezidentstvu tu pre mňa nie je,“ pripustil 38-ročný multimilionár s indickými koreňmi, ktorému neúplné výsledky prisúdili zisk iba 7,7 percenta hlasov. Dodal, že Trump bude mať jeho plnú podporu.

Jasné víťazstvo Trumpa v Iowe zrejme posilní váhu jeho argumentu, že je jediným republikánskym kandidátom schopným poraziť súčasného demokratického prezidenta, 81-ročného Joea Bidena.

Trump je favoritom strany, reagoval Biden

Víťazstvo v Iowe robí z Trumpa jasného favorita republikánov na prezidenta, uviedol prezident Biden, ktorý chce funkciu obhajovať. „Zdá sa, že Donald Trump práve zvíťazil v Iowe. Je v tejto chvíli jasným favoritom druhej strany. Ale ide o toto: Tieto voľby od počiatku smerovali k tomu, že to bude vy a ja vs. extrémne MAGA republikáni. Bola to pravda včera a bude to pravda zajtra,“ uviedol na sieti X Biden, pričom použil skratku svojho sloganu „urobiť Ameriku znova skvelú“.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie