Cena olivového oleja naprieč Európou v posledných týždňoch prudko rastie. Problém to je okrem iného aj pre mnohé reštaurácie. Desiatky z nich však k vyšším cenám pristúpili po svojom. Kontroly v Taliansku napríklad ukázali, že rad gastronomických prevádzok namiesto pravého olivového oleja podáva náhradku vyrobenú zo semien neznámeho pôvodu. Tú potom dofarbia chlorofylom a pre zmenu chuti ju miešajú s betakaroténom.
Priemerná cena jedného balenia extra panenského oleja na juhu Európy momentálne vychádza na asi 9 eur. Pre mnohých majiteľov reštaurácií je táto cena príliš vysoká, a preto sa radšej uchyľujú k alternatívam. Zásobujú sa falošným olejom za 3 eurá, ktorý však môže ohrozovať zdravie zákazníkov. Informoval o tom portál Euronews .
Talianske médiá hovoria o tom, že kontrolóri v minulých dňoch odhalili päťdesiat reštaurácií, ktoré hosťom podávali falošný olivový olej. Teraz im za to hrozia vysoké peňažné sankcie.
Falošné olivové oleje sa v Taliansku objavovali aj v minulosti. Vtedy ale kontrolóri z nekalého konania obviňovali hlavne jeho výrobcu. Tentoraz to ale vyzerá, že sa na škandále značnou mierou podieľajú aj sami reštauratéri. Vyšetrovatelia totiž tvrdia, že prevádzkovatelia gastronomických podnikov nemôžu skutočný olivový olej za takú nízku cenu čakať.
Rozdiel spozná aj laik
Odborníci hovoria, že rozdiely medzi skutočným a falošným olivovým olejom sú značné a spoznajú ich aj úplní laici. „Každý, kto olivový olej aspoň párkrát ochutnal, rozdiel spozná. Olivový olej nikdy nie je bez chuti. Môže byť viac či menej sladký, horký, pikantný, ale nikdy nebude bez chuti. Falošný olej zo semien nemá žiadnu chuť ani vôňu. Trh s falošným olivovým olejom síce existoval vždy, teraz ale kvôli značným cenovým rozdielom nadobúda na skutočnej sile,“ uviedol v rozhovore pre Euronews profesor Maurizio Servili.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)