fbpx

Detektor kovov v školách bude možno onedlho realitou. Štát plánuje upraviť bezpečnostné opatrenia

Na snímke vpravo minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Tomáš Drucker a vľavo minister vnútra SR Matúš Šutaj-Eštok (obaja Hlas-SD) počas tlačovej konferencie o bezpečnosti na školách 15. januára 2024 v Bratislave. FOTO TASR - Martin Baumann

Štát plánuje zvýšiť bezpečnosť na školách. Do úvahy prichádzajú brány, či strážna služba. Jednotlivé opatrenia by však nemali byť celoplošné. To, aké opatrenia zaviesť a kam má prezradiť až bezpečnostný audit, ktorý sa bude vykonávať formou dotázníkov určených riaditeľom škôl.  

Vo Vrútkach nožom útočil bývalý žiak školy, o život prišiel zástupca riaditeľky. Vlani chlapec so sekerou útočil na strednej škole v Novákoch, v decembri pre hrozbu teroristického útoku niektoré školy zatvorili. Slovenskom otriasla aj streľba na pražskej fakulte. Štát chce znížiť riziko hrozby na minimum, preto začal bezpečnostný audit, informujú tvnoviny.sk.

Opatrenia v jednotlivých školách budú závisieť od miery bezpečnostného rizika. „Dôjde ku kategorizácii škôl. Kontrola pri vstupe do budov bude minimum na každej jednej škole,“ uviedol policajný prezident Ľubomír Solák.

Ako uvádzajú noviny.cz, minister vnútra zdôraznil, že v každom z ôsmich slovenských krajov má polícia pripravené pohotovostné útvary kvôli rýchlemu nasadeniu.

Dotazníky pre školy

Ako uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok, začali s rozposielaním dotazníkov na takmer všetky základné a stredné školy, aby vedeli zmapovať, v akom stave sa nachádzajú.

Dotazník by mal ukázať, kde má škola slabiny. Zároveň štát získa informáciu, koľko na to treba peňazí. Objektom otázok bolo aj to, či sa incidenty v lokalitác opakujú, alebo nie.

Na stole má byť otázka detekčných rámov, strážnej služby, kamerového systému. Podmienené to však bude množstvom financií.

Nie je to len o bezpečnosti škôl ako takých. Podľa ministerstva treba s deťmi pracovať tak, aby sa podchytilo rizikové správanie. Rezort školstva preto chystá školenia pre učiteľov či špeciálnych pedagógov. Okrem iného sú finančné prostriedky vyhradené aj pre školských psychológov, informuje pluska.sk.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie