fbpx

Ropnému priemyslu v Rusku sa darí. Ťažobná aktivita je rekordná

Ilustračné foto. Zdroj: FREEPIK/ArtPhoto_studio

Rusku sa v minulom roku opäť podarilo zvýšiť ťažobnú aktivitu. Ide o ďalšiu ukážku, ako sa tejto ekonomike darí prispôsobovať sa trvajúcim západným sankciám. Celková hĺbka ropných vrtov bola vlani najvyššia za posledných niekoľko rokov a stúpla na viac ako 28-tisíc kilometrov. Časť technológií Rusko získava aj dovozom z krajín, ktoré označuje za priateľské.

Analytici hovoria, že Rusku sa v ťažobnej aktivite najskôr podarilo prekonať aj rekordný minulý rok, ktorý bol najúspešnejší minimálne za viac ako jedno desaťročie. Štatistiky pritom ukazujú, že v roku 2012 predstavovala celková hĺbka novo sprevádzkovaných vrtov v Rusku len zhruba 20-tisíc kilometrov. Informovala o tom agentúra Bloomberg .

V posledných mesiacoch sa z ruského trhu stiahli ropné koncerny ako Exxon Mobile, Shell alebo BP. V reakcii na vojnu na Ukrajine z Ruska odišli aj niektorí poskytovatelia ťažobných služieb a technológií, medzi tie najznámejšie sa radí napríklad spoločnosti Baker Hughes alebo Halliburton.

Čerstvé dáta ukazujú, že ruská ťažobná produkcia zatiaľ na odchod západných spoločností nedopláca. „Len zhruba 15 percent ruského trhu s vrtmi je závislých od technológií pochádzajúcich z takzvaných nepriateľských krajín,“ hovorí Daria Melniková, viceprezidentka pre prieskum a ťažbu v nórskej výskumnej spoločnosti Rystad Energy.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie