Výnimočný projekt ekologického pestovania kvetov: Ako funguje kvetinová farma na Slovensku?

Kvety sú vypestované ekologickým spôsobom. Daniela s manželom ich ponúkajú napríklad na svadby. Zdroj: Galéria Černuška

Černuška – kvety z Bielych Karpát – je výnimočný projekt ekologického pestovania kvetov. Patrí medzi prvé kvetinové farmy na Slovensku. Vznikol pred šiestimi rokmi v čase, kedy ľudia ešte nepremýšľali nad tým, prečo by mali kupovať kvety inde ako v kvetinárstve. Dnes sa teší stále rozrastajúcej klientele. Daniela a jej manžel pestujú kvety ekologickým spôsobom, ponúkajú ich na svadby, robia donášky kvetov a kvetinové školy.

Mali ste ku kvetom vždy blízko? Čo vás na nich fascinuje?

Jednoznačne áno. Vyrastala som v rodine, s ktorou sme trávili takmer celú jar, leto a jeseň na poli alebo v záhrade. Pestovali sme zeleninu, ovocie, ale aj kvety. Mama si so susedkami stále zvykla „šérovať“ nejaké trvalky. Pokiaľ vyrastáte v takomto prostredí, veľa sa o tom naučíte a pochopíte fungovanie kvetov.

Ako sa začal písať príbeh Černušky? Kedy ste sa rozhodli založiť si kvetinovú farmu?

Mala som jednu, nie veľmi slávnu skúsenosť v konvenčnom kvetinárstve. Tam som pochopila, ako to funguje a že takto to fakt nechcem. V tom čase už vznikali podobné farmy na rôznych miestach v Európe. Veľmi ma to lákalo a nechýbalo mi nadšenie a podpora od rodiny. To boli dva veľmi dôležité podnety.

Okrem toho ma veľmi bavila fotografia a vychádzalo mi z toho, že by to mohla byť dobrá cesta k založeniu vlastnej farmy. Vtedy na Slovensku existovala asi iba jedna kvetinová farma. Ľudia nepremýšľali nad tým, prečo by mali kupovať kvety inde ako v kvetinárstve.

Ako možno kvety pestovať ekologicky? Čo robíte pri ekologickom spôsobe pestovania inak ako kvetinové farmy, ktoré nenesú nálepku ekologické?

Nepoužívame chemické postreky ani hnojivá. Pestujeme kvety, ktoré nie sú náročné. Okrem toho ich nepestujeme v obrovských množstvách, ale snažíme sa mať viac kvetov na malých plochách. Snažíme sa chrániť biodiverzitu v záhrade a byť jej súčasťou. Hnojíme iba konským hnojom, mladé rastlinky vermidžúsom alebo používame rôzne domáce maceráty. Do pôdy pridávame kompost a mulčujeme ju. Vždy sa niečo nepodarí, ale dôležité je nad tým „nelamentovať“ a tešiť sa z toho, čo sa podarilo.

Ktoré ekologické riešenia môžu doma aplikovať bežní pestovatelia, napríklad v panelákovom byte?

Môžu si priamo v byte vytvoriť vlastný kompostér. Napríklad my vyhadzujeme bioodpad kalifornským dážďovkám. Je z toho potom kvalitná zemina, ale aj spomínané výborné hnojivo nazývané vermidžús alebo vermičaj. Toto hnojivo je fantastické napríklad pre izbové kvety, balkónové rastliny alebo pre zeleninu.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie