fbpx

Technologické firmy už nevedú: Vyšiel rebríček najlepších zamestnávateľov

Na snímke firemné sídlo pre zamestnancov Apple, Apple Park v Kalifornii. Zdroj: X/

Technologická spoločnosť Apple sa po ročnej pauze vrátila na zoznam 100 najlepších zamestnávateľov v Spojených štátoch. Konkrétne sa výrobca iPhonov či iPadov umiestnil na 39. mieste. Rebríček, za ktorým stojí spoločnosť Glassdoor, ovládli tradičné podniky, medzi ktoré sa radia hlavne maloobchodníci a banky. „Technologické podniky prišli o časť svojho kúzla. Pre uchádzačov o zamestnanie ide o menej zaujímavé odvetvie,“ hovorí jeden z tvorcov rebríčka.

V hodnotení spoločnosti Glassdoor za rok 2023 zvíťazila poradenská spoločnosť Bain. Nasledoval ju výrobca čipov Nvidia, ktorý sa snaží v poslednej dobe presadiť aj na trhu umelej inteligencie. Autori rebríčka hovoria, že oproti minulému roku sa mierne znížil počet dobre hodnotených technologických firiem. Teraz ich bolo 39, predtým 41. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

„Technologické podniky prišli o časť svojho kúzla. Pre uchádzačov o zamestnanie ide o menej zaujímavé odvetvie,“ hovorí hlavný ekonóm spoločnosti Glassdoor Daniel Zhao. Dodáva, že návrat spoločnosti Apple do elitnej stovky amerických zamestnávateľov súvisel hlavne s tým, že na rozdiel od konkurencie Apple toľko neprepúšťal.

Zamestnanci zároveň mohli pozitívne hodnotiť fakt, že spoločnosť Apple v minulom roku priniesla svojim stabilitu a istotu. Pracovníci zároveň mohli kladne reagovať na to, že akcie spoločnosti Apple sa vlani tešili veľmi solídnemu nárastu, ktorý sa vyšplhal až na 48 percent. To je dvojnásobok toho, čo v roku 2023 vykázal index S&P 500.

Nechýba Microsoft, Meta sa nedostala

Medzi ďalšie významné technologické podniky na zozname sa na pätnástom mieste zaradila aj spoločnosť Adobe. Osemnáste miesto obsadil Microsoft, Google zo skupiny Alphabet skončil dvadsiaty šiesty. Do prvej stovky sa dostalo aj šesť výrobných firiem alebo desať maloobchodných spoločností.

Za zaujímavosť tiež stojí, že spoločnosti Netflix, Intel, Yahoo alebo Salesforce z elitnej stovky vypadli. Už druhý rok po sebe sa do elitnej stovky nedostala ani spoločnosť Meta, ktorá stojí za obľúbenou sociálnou platformou Facebook. V prvej stovke najlepšie hodnotených zamestnávateľov v USA sa umiestnilo aj niekoľko nováčikov. Išlo napríklad o finančné spoločnosti Raymond James Financial (14. miesto), Barclays (72. miesto) či JPMorgan Chase (82. pozícia).

V porovnaní s predošlými rokmi odborníci vypozorovali, že stúpla potreba rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom. Možnosť kariérneho posunu má však stále väčšiu váhu.

Pre zaradenie firmy do prvej stovky najlepších zamestnávateľov v USA treba splniť hneď niekoľko podmienok. V podniku musí pracovať aspoň 1 000 ľudí a v poslednom roku musela spoločnosť od svojich pracovníkov získať aspoň 75 rôznych hodnotení, a to hneď v deviatich oblastiach. Konkrétne išlo napríklad o vnímanie podnikovej kultúry, odmeňovania či vrcholového manažmentu, uzatvára Bloomberg.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie