fbpx

Začne to v Pobaltí a Poľsku: Nemecko má scenár vojny NATO a Ruska na rok 2025

Ilustračné foto. Zdroj: X/FlashFactsHub

Nemecká armáda má rozpracovaný podrobný scenár možného konfliktu krajín NATO s Ruskom, ktorý počíta s nasadením desiatok tisíc nemeckých vojakov v Pobaltí a v Poľsku. Dokument, ktorý získal denník Bild, začína ruskou mobilizáciou vo februári tohto roka a končí bezprostrednou hrozbou vojny v lete 2025. Nemecké ministerstvo obrany scenár odmietlo komentovať.

Podľa nemeckého scenára by Rusko mohlo vo februári začať s novou mobilizáciou, kedy by do armády odviedlo 200-tisíc mužov. Následne by vďaka viaznúcej západnej pomoci Ukrajine zaznamenalo značný úspech v jarnej ofenzíve proti ukrajinským silám.

Provokácie v Pobaltí a eskalácia v Kaliningrade

Na vojenský postup by Moskva nadviazala rozsiahlymi kybernetickými útokmi predovšetkým v Pobaltí a tiež provokáciami, ku ktorým by v pobaltských republikách využila ruskú menšinu.

V septembri by potom Rusko využilo spoločné manévre so svojím spojencom Bieloruskom na rozmiestnenie 50-tisíc ruských vojakov na západe Ruska a v Bielorusku.

Nemecký scenár počíta s ďalšou eskaláciou, kedy by v októbri Rusko premiestnilo do svojej enklávy Kaliningradu medzi Poľskom a Litvou rakety stredného doletu.

Zároveň by v Kaliningrade začalo s masívnou propagandou, kedy by tvrdilo, že krajiny Severoatlantickej aliancie sa pripravujú na inváziu.

Pozornosť Ruska by pritom podľa nemeckého scenára bola zameraná na suwalský priesmyk, čo je strategický pás krajiny pozdĺž poľsko-litovskej hranice, ktorý oddeľuje Bielorusko od ruskej enklávy Kaliningradu.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie