fbpx

Na Islande láva zo sopečnej erupcie zničila niekoľko domov v Grindavíku

Na snímke láva zo sopečnej erupcie pohlcuje dom neďaleko islandského mestečka Grindavík 14. januára 2024. Najmenej tri domy pohltila láva na okraji islandského rybárskeho prístavného mestečka Grindavík, ktorá začala v nedeľu vytekať z nových trhlín v zemskom povrchu. Stalo sa tak len niekoľko hodín po tom, ako obyvateľov evakuovali do bezpečia, informovali podľa agentúry AFP miestne úrady. Zdroj: FOTO TASR/AP

Na Islande sa začala druhá sopečná erupcia za necelý mesiac. Láva opäť prúdi zo zeme na polostrove Reykjanes na juhozápade Islandu. Blízko pobrežného mesta Grindavík, ktoré bolo cez noc kompletne evakuované, sa v nedeľu popoludní otvorila čerstvá puklina a láva už dosiahla mesto. Niekoľko domov na jeho okraji sa ocitlo v plameňoch.

Islandský prezident Gudni Johannesson oznámil, že „nikto nie je v ohrození života“, a potvrdil, že Grindavík bol cez noc úspešne evakuovaný. Ohrozená môže byť niektorá infraštruktúra, ale nebudú prerušené žiadne letecké spojenia, dodal prezident na sieti X.

V roku 2010 výbuch islandskej sopky Eyjafjallajökull na týždeň paralyzoval leteckú dopravu nad polovicou európskeho kontinentu, zrušených bolo vyše 100 000 letov.

Zo záberov islandskej vysielacej spoločnosti RÚV je vidieť rozžeravenú červenú lávu vyvierajúcu z dlhého pruhu zeme a tiež pás lávy, ktorý zasahuje domy na okraji Grindavíku, niektoré už začali horieť. Na polostrove Reykjanes ide o piatu erupciu od roku 2021. Pri predvianočnej erupcii aj české ministerstvo zahraničia občanom odporučilo, aby do tamojšej oblasti necestovali.

Starosta Grindavíka Fannar Jonasson označil erupciu za „veľký šok pre obyvateľov“ a situáciu opisuje ako zlovestnú.

Obyvatelia mesta sa po prvej erupcii mohli 22. decembra vrátiť do svojich domovov. V ďalších týždňoch boli okolo vulkánu postavené ochranné valy v nádeji, že sa podarí lávu odkloniť od mesta. Steny bariér severne od Grindaviku však boli prelomené a láva je teraz v uliciach mesta.

Už niekoľko hodín pred zatiaľ poslednou erupciou zaznamenal islandský meteorologický ústav Vedurstofa novú intenzívnu sériu viac ako 200 krajinských otrasov. Najsilnejší z nich, o sile 3,5, evidoval v nedeľu ráno. Ústav varoval, že magma pod zemským povrchom je v pohybe a že pravdepodobnosť erupcie je vysoká.

„Toto nás neprestáva prekvapovať,“ povedal stanici RÚV Benedikt Ófeigsson z meteorologického ústavu. „Po začiatku erupcie sa to celé spomalilo, ale asi pred pol hodinou alebo hodinou to začalo zase naberať na obrátkach,“ uviedol ešte predtým, ako láva dosiahla mesto.

Island patrí k vulkanicky najaktívnejším regiónom na svete. Nachádza sa tu približne 30 aktívnych vulkanických lokalít. Ostrov leží medzi eurázijskou a severoamerickou tektonickou doskou, ktoré sa od seba vzďaľujú rýchlosťou približne dva centimetre za rok. V dôsledku toho Island zažíva časté zemetrasenia a sopečné erupcie.

V januári roku 1973 sa len 150 metrov od centra mesta Heimaey ležiaceho na jednom z islandských Vestmanských ostrovov nečakane otvorila trhlina, z ktorej začala vytekať láva. Tretina domov bola zničená a 5300 obyvateľov evakuovali. Jedna osoba zomrela.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie