fbpx

Trumpa môže ohroziť Haleyová. Posilňuje totiž v boji o nominačné republikánske hlasy

Donald Trump a Nikki Haleyová. Zdroj: TASR/AP

V pondelok začne stranickým zhromaždením v americkom štáte Iowa séria hlasovania v jednotlivých štátoch, počas ktorých Republikánska strana vyberie svojho kandidáta do novembrových prezidentských volieb. Favoritom na republikánsku nomináciu zostáva súdený exprezident Donald Trump, avšak stále viac pozornosti získava aj bývalá diplomatka Nikki Haleyová.

Haleyová podľa dnešného prieskumu v Iowe poskočila na druhé miesto pred floridského guvernéra Rona DeSantisa, píše agentúra Reuters. Prieskum miestneho denníka Des Moines Register a televízia NBC News pripisuje Trumpovi v Iowe predpokladaný zisk 48 percent hlasov, o tri percentuálne body menej ako v decembri. Naopak, bývalej guvernérke Južnej Karolíny a veľvyslankyni pri OSN Haleyovej 20 percent, čo je oproti decembru o štyri body viac 16 percent.

Republikáni pri straníckych zhromaždeniach v školách alebo hasičských zbrojniciach počúvajú prejavy na podporu jednotlivých kandidátov a potom zvolia svojho favorita. Výsledky zhromaždenia naplánovaných na pondelkový večer by mohli byť jasné do niekoľkých hodín, pričom na ich základe sa medzi kandidátmi rozdelí 40 delegátov pre oficiálnu voľbu kandidáta pri nominačnom zjazde republikánov v polovici júla.

Počas nadchádzajúcej päťmesačnej šnúry primárok a volebných zhromaždení je v hre bezmála 2 500 delegátov, z tohto pohľadu tak výsledok v Iowe nie je rozhodujúci, ale pretože ide o prvý nominačný súboj, máva značnú symbolickú váhu.

Trump je síce favoritom, jeho politický imidž v nadchádzajúcich republikánskych primárkach v iných štátoch môže ovplyvniť aj miera, s ktorou zvíťazí. Tesnejší výsledok by mohol jeho pozíciu oslabiť, rozhodný náskok naopak prinútiť iného kandidáta odstúpiť z boja o nomináciu.

Zásadný môže byť ich verdikt pre kampane DeSantise a Haleyovej, ktorí bojujú o pozíciu hlavnej „alternatívy“ k Trumpovi.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie