fbpx

Vojna v Gaze trvá sto dní. Vyžiadala si 24-tisíc obetí

Na archívnej snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu počas zasadnutia vlády na vojenskej základni Kirya v Tel Avive v Izraeli v nedeľu 31. decembra 2023. FOTO TASR/AP

Dnes ubehlo od brutálneho útoku zo strany teroristického zoskupenia Hamas na území Izraela sto dní. Obetí je necelých 24-tisíc. Izrael čelí v Haagu obvineniu z genocídy, avšak nepoľaví, tvrdí premiér Benjamin Netanjahu.

Podľa informácií agentúry Reuters Izrael počas víkendu pokračoval v bombardovaní Gazy. Od brutálneho útoku na Izrael zo 7. októbra zahynulo v Pásme Gazy necelých 24-tisíc Palestínčanov a zranenia utrpelo ďalších približne 60,6-tisíc osôb.

Rozsah zabíjania v Gaze a neutešená humanitárna situácia šokovali svetovú verejnú mienku a podnietili rastúce výzvy na prímerie. Juhoafrická republika zase začala konanie pred Medzinárodným súdnym dvorom v Haagu a obvinila Izrael z genocídy.

Izrael sa odradiť nenechá

Vyhlásil to premiér Benjamin Netanjahu v sobotu na tlačovej konferencii s odkazom na teroristické zoskupenie Hamas.

Izraelská armáda tvrdí, že zabila viac ako osemtisíc bojovníkov. Oznámila novú fázu bojov. Sťahuje niektoré sily zo severnej časti Gazy a pokračuje v operáciách na juhu, kde sa pravdepodobne ukrývajú vysokí predstavitelia Hamasu.

Hovorca ministerstva zdravotníctva v Gaze Ašraf al-Qidra uviedol, že izraelské údery zabili za posledných 24 hodín 135 Palestínčanov a 312 ľudí zranili. Hamas v Pásme Gazy drží okolo 130 izraelských rukojemníkov, ktorých oslobodenie diplomatickou cestou sa teraz javí skôr ako nepravdepodobné.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie