fbpx

Dánska kráľovná Margaréta II. abdikovala. Na trón nastúpil jej syn

Dánska kráľovná Margaréta II., ktorú sprevádzajú príslušníci dánskeho husárskeho pluku , máva zo zlatého koča počas jazdy ulicami Kodane vo štvrtok 4. januára 2024. Dánska kráľovná Margaréta II. sa vo štvrtok v Kodani ukázala naposledy na verejnosti pred svojou plánovanou abdikáciou 14. januára. V Dánsku, ktoré je najstarším existujúcim kráľovstvom v Európe, došlo k dobrovoľnej abdikácii vládcu po prvýkrát za takmer 900 rokov. Margaréta II. (83) prešla po Kodani v zlatom koči, ktorý ťahalo šesť koní. Tento uzavretý koč z 19. storočia je pokrytý 24-karátovým zlatom, na streche má štyri zlaté koruny a v Dánsku sa používa počas tradičnej novoročnej slávnosti. FOTO TASR/AP

Dánska kráľovná Margaréta II. v nedeľu popoludní oznámila abdikáciu. Urobila tak v deň 52. výročia nástupu na trón, kde ju teraz vystrieda jej syn, korunný princ Frederik.

V Kodani sa zhromaždili tisíce ľudí, aby sa oznámenia prizerali. 83-ročná panovníčka svoj zámer odovzdať zodpovednosť mladšej generácii oznámila v posledný deň minulého roka v prejave k zemi. Kráľovnina abdikácia bude prvá za takmer 900 rokov, kedy sa dánsky monarcha dobrovoľne vzdáva trónu.

Margaréta II. patrí k najdlhšie vládnucim panovníčkam v Európe. Kráľovná bola vyhlásená v januári 1972 po smrti svojho otca Frederika IX. Jej rola je prevažne ceremoniálna. Ide o druhú ženu na dánskom tróne.

Kým kráľovná oznámila prekvapivú rezignáciu, väčšina expertov na kráľovskú rodinu sa domnievala, že Margaréta na tróne zostane až do smrti, ako je v Dánsku zvykom.

Margrethe II. nedala až do poslednej chvíle nijako najavo, že by pomýšľala na odpočinok. Ešte donedávna trvala na tom, že rolu kráľovnej považuje za celoživotnú úlohu. K zmene názoru ju zrejme donútili až zdravotné problémy, uviedla agentúra AP.

Princ Frederik je kráľovniným najstarším synom a následníkom trónu v tejto monarchii, jednej z najstarobylejších v Európe. Vládnuť bude spolu s manželkou Mary, pôvodom z Austrálie.

Dánsky panovník naposledy dobrovoľne rezignoval v roku 1146 a kráľ Erik III. Lam potom vstúpil do kláštora. Dánska monarchia svoj pôvod datuje od vikingského kráľa Gorma Starého z 10. storočia, vďaka čomu je jedna z najstarších na svete, píše TASR.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie