fbpx

Britské zdravotníctvo pripomína tridsiate roky, na ošetrenie čakajú milióny ľudí

Vo Veľkej Británii lekári štrajkujú. Ilustračné foto. Zdroj: Pexels - MART PRODUCTION

Britské zdravotníctvo sa v posledných rokoch prepadá do stále zúfalejšieho stavu. Mladí lekári štrajkujú a čakacie doby na ošetrenie a operácie sa predlžujú. Týždenník The Economist situáciu prirovnal k tridsiatym rokom minulého storočia. Vidina akéhokoľvek zlepšenia je pritom v nedohľadne.

Mladí lekári v Anglicku zahájili 3. januára šesťdňový štrajk, najdlhší v histórii britského zdravotníckeho systému NHS. Skončil v utorok. Pohotovostné služby nemocníc dostali tak pod väčší tlak, než pod ktorým už boli, čo viedlo k odkladu či zrušeniu stoviek tisíc návštev pacientov objednaných k lekárovi.

Čakacie lehoty na zdravotnú starostlivosť zapríčinené pandémiou covidu-19, štrajkami a nedostatkom personálu sú teraz ešte dlhšie, na čakacích listinách NHS je okolo 6,4 milióna pacientov, z toho 42 percent bude čakať dlhšie ako 18 týždňov. Briti si pomaly zvykajú, že zdravotnícky systém nefunguje, keď ho potrebujú, píše týždenník The Economist .

Britské zdravotníctvo v súčasnosti niektorými svojimi prvkami pripomína medzivojnový systém, o ktorého nápravu sa usiloval labouristický minister Aneurin Bevan, ktorý v roku 1948 NHS založil. Pred jeho vznikom sa Británia spoliehala na zmes súkromných a charitatívnych zdravotníckych organizácií.

„Pozorujeme návrat zmiešanej ekonomiky,“ hovorí Barry Doyle, ktorý sa históriou zdravotníctva zaoberá na univerzite v Manchestri. Súkromné ​​nemocnice dnes z NHS dostávajú asi tretinu svojho financovania. Štátny systém im stále častejšie platí za vykonávanie zákrokov, ako sú odstránenie šedého zákalu či výmena kĺbov. Od začiatku pandémie covidu-19 si viac pacientov nechalo vymeniť bedrový kĺb v súkromných nemocniciach ako v tých verejných.

Zdravotná starostlivosť ako kľúčový benefit

Viac pacientov stále častejšie platí za zdravotnícku starostlivosť priamo. Ľudia vyššieho veku, ktorí majú úspory, sú ochotnejší si priplatiť, aby sa vyhli čakacím lehotám. Príjmy Spire, čo je najväčšie zoskupenie súkromných nemocníc v Británii, v prvej polovici minulého roka z najväčšej časti tvorili platby zo súkromného zdravotného poistenia.

Suma týchto príjmov medziročne vzrástla o 16 percent na 307 miliónov libier (niečo cez 356 miliónov eur). Zamestnanci tiež ako stále dôležitejší benefit vnímajú firemné zdravotné poistenie a mladí vo veku 18 až 24 rokov využívajú súkromné ​​zdravotníctvo najviac. Štyria z desiatich ľudí v tejto vekovej skupine vypovedali, že ich využili na bežné zdravotné prehliadky či vyšetrenia.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie