fbpx

Slovenskému fotografovi sa podarila astronomická snímka: Uspel s ňou v NASA

Zdroj: FACEBOOK/Astronomy Picture of the Day (APOD)

Autorom sobotňajšej astronomickej snímky NASA je slovenský fotograf Radoslav Zboran. Uspel tak v prestížnom výbere najzaujímavejších fotografií dňa so svojou snímkou Kruh okolo Slnka. Snímku zachytil blízko Heroldstattu v Nemecku. Informovala o tom Česko-slovenská astronomická tlačová agentúra na svojom webe.

Na snímke je zobrazený takzvaný halový kruh, ktorý je možné pozorovať okolo Slnka pri výskyte vysokej oblačnosti tvorenej ľadovými kryštálmi. „Fotka bola fotená 23. apríla 2023 a bol som s mojím bratom, ktorý tiež ako ja pracuje v Nemecku, na prechádzke okolo dedinky Heroldstatt, kde bývam s mojou rodinou,“ spomína Radoslav Zboran, ktorý je autorom snímky.

Ako si tak kráčame a kocháme sa prírodou, v tom sa pozriem na oblohu a tam farebný kruh, ktorý som nikdy predtým nevidel. Očami sa to nedalo veľmi dobre pozorovať, lebo Slnko svietilo naozaj silno. Tak som sa pozrel cez fotoaparát, pričom clona bola takmer zavretá, a tam vidím ten kruh v plnej kráse. Ten odrezaný strom bol kúsok od nás, tak som k nemu rýchlo pribehol a od neho vyfotil pár fotiek. Použil som ho, aby som jasné slnko zakryl a bol vidieť iba ten kruh. Tak to bolo oveľa lepšie vidieť. Celé to trvalo krátko, po asi 10 minútach už nebolo vidieť úplne nič, takže sme mali naozaj šťastie.“ opísal Zboran vznik snímky.

Zboran takmer už uspel v NASA skôr. V minulom roku 8. septembra 2023 sa mu podarilo zachytiť jedinečný záber kométy Nishimura a vlnitého meteoru. Táto snímka sa dostala do úzkeho výberu, ale astronomickou snímkou dňa NASA sa napokon nestala, priblížila agentúra.

Čo je Astronomická snímka dňa NASA?

Astronomická snímka dňa NASA (Astronomy Picture Of the Day, skrátene APOD) je prestížny výber najzaujímavejšej astronomickej fotografie dňa, ktorú na každý deň starostlivo vyberajú a následne dopĺňajú osvetovým popisom editori.

Mottom APODu je „Objavujte vesmír“ a od roku 1995, kedy sa začal výber, sa stal jedným z najuznávanejších svojho typu po celom svete. Sprievodné texty sú prekladané do 23 svetových jazykov vrátane češtiny (o čo sa stará od roku 1999 Josef Chlachula) a na sociálnych sieťach je APOD sledovaný stámiliónmi návštevníkov denne.

V minulosti v tomto prestížnom výbere uspeli aj slovenskí fotografi Juraj Tóth, Vojtech Rušin, Tomáš Maruška, Tomáš Slovinský, Róbert Barsa alebo Ondrej Králik.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie