fbpx

Ľuďom sľuboval, že sa dožijú 100 rokov. Vo veku 77 zomrel „Putinov“ gerontológ

Na snímke Vladimir Putin, ruský prezident, a Vladimir Chavinson, jeden z popredných ruských gerontológov. Zdroj: en.kremlin.ru

Vo veku 77 rokov zomrel jeden z popredných ruských gerontológov Vladimir Čavinson, člen Ruskej akadémie vied, informoval denník The Moscow Times s odvolaním sa na vyhlásenie petrohradského gubernátora. Vedec, ktorého médiá označovali za „osobného gerontológa prezidenta Vladimira Putina“, sa zaoberal problematikou starnutia a predlžovania aktívneho života.

Dal si patentovať 13 liekov a 64 výživových doplnkov na báze peptidov, t. j. chemických zlúčenín organického pôvodu tvorených aminokyselinami.

Putin mu v roku 2017 udelil štátny Rad za mimoriadne zásluhy v medicíne. Čavinson vtedy – odvolávajúc sa aj na Bibliu a Guinnessovu knihu rekordov – pre petrohradskú Fontanku vysvetlil, že ľudské telo je schopné dožiť sa 120 rokov a určite aspoň sto rokov. Veď Francúzka Jeanne Calmentová sa dožila 122 rokov a Ruska Varvara Semenjaková 117 rokov, „takže 100 rokov je minimum“, tvrdil vedec.

V spomínanom rozhovore lekár Putinovi prisľúbil „najmenej ďalších 20 rokov“ aktívneho života a označil ho za „vzor“ s „vynikajúcim potenciálom“. Medicína má podľa neho pomáhať predlžovať život štátnikov, pretože, ako tvrdil Chavinson, nikto nie je schopný nahradiť skúseného vodcu.

Práve Chavinsonov objav použitia peptidov mu priniesol celosvetovú slávu, keď ich použil na záchranu zdravia ľudí, ktorí prežili haváriu jadrovej elektrárne v Černobyle. Pomohol aj ľuďom postihnutým zemetrasením v Arménsku v roku 1988 a 112 miliónom ďalších ľudí na celom svete, napísal v nekrológu petrohradský gubernátor Oleg Ergašev.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie