fbpx

Argentínska inflácia prekročila 200 percent. Obyvatelia sa sťažujú, že si nemôžu dovoliť grilovanie

Ilustračná fotografia. Zdroj: freepik.com

Ročná miera inflácie v Argentíne sa v decembri vyšplhala na 211,4 %, čo je najvyššia úroveň za posledných tridsaťdva rokov. Nový krajne pravicový a ultraliberálny prezident Javier Milei sa ju snaží skrotiť tvrdými úspornými opatreniami. Miestna centrálna banka reaguje vydaním novej bankovky v hodnote 20 000 pesos.

Argentína čelí prudšiemu nárastu spotrebiteľských cien ako Venezuela, kde ročná miera inflácie dosiahla 193 %. Je to dokonca najvyššia miera inflácie v Latinskej Amerike. Aj preto sa tamojšia centrálna banka rozhodla vydať nové bankovky s vyššou nominálnou hodnotou, a to 20 000 pesos. Ich cieľom je zjednodušiť bežné platby.

Mesačná miera inflácie v Argentíne dosiahla minulý mesiac 25,5 %, čo je mierne pod odhadmi. Podľa agentúry AP údaje odrážajú výrazný vplyv série šokových opatrení vrátane 50-percentnej devalvácie národnej meny.

V rozhovore pre rozhlasovú stanicu v Buenos Aires pred zverejnením údajov prezident Milei povedal, že ak bude mesačná miera inflácie nižšia ako vládna prognóza, podľa ktorej dosiahla 30 %, bude to úspech. „Ak sa číslo priblíži k 25 percentám, znamená to, že úspech je obrovský,“ povedal prezident

Argentína však v raste spotrebiteľských cien predbehla Venezuelu, v ktorej vládne autoritársky prezident Nicolás Maduro. Tá bola roky na čele rebríčka krajín Latinskej Ameriky, ale vlani sa tam inflácia spomalila na odhadovaných 193 %.

Na snímke jedna bankovka amerického dolára oproti argentínskemu pesosu rovnakej hodnoty. Zdroj: Bloomberg

Koniec grilovania

„Museli sme zrušiť veci, ktoré robili náš život zaujímavejším,“ povedala agentúre Reuters 79-ročná dôchodkyňa Susana Barriová a dodala, že si už nemôže dovoliť pozývať svojich priateľov na grilovačky, ktoré boli dlho kľúčovou súčasťou argentínskeho spoločenského života. „Radosť, ktorú som mala, keď som mohla pozvať svojich priateľov na grilovačky, čo je tu typické, je teraz nemožná,“ povedala.

Vysoká inflácia sprevádza Argentínu už mnoho rokov, ale teraz je miera rastu cien najvyššia od začiatku 90. rokov, keď sa krajina dostávala z obdobia hyperinflácie. Ceny potravín rastú obzvlášť rýchlo. Napríklad cena mlieka v supermarkete v Buenos Aires bola v decembri minulého roka 465 pesos, ale do januára 2024 budú musieť zákazníci zaplatiť 780 pesos.

Prezident Milei, ktorý nepatril k tradičným politickým kruhom, sa dostal k moci vďaka hnevu voličov na zhoršujúcu sa hospodársku situáciu. Vo funkcii je mesiac, ale varoval, že zmeny budú trvať dlhšie a že situácia sa môže skôr zhoršiť, ako zlepšiť. Mnohí Argentínčania si naďalej uťahujú opasky, pričom už dve pätiny z nich žijú v chudobe.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie