fbpx

Španielske pláže zaplavili plastové peletky. Hrozí, že skončia ako potrava pre ryby aj ľudí

Na snímke vpravo peletky, ktoré vyplavilo na pobreží severného Španielska v Galícii. Zdroj: X/@Maldito_clima

Na prvý pohľad sú takmer neviditeľné, ich prítomnosť však môže mať na zdravie ľudí aj životné prostredie zásadné dopady. Podľa ekológov si plastové guličky, ktoré sa pri Španielsku dostali do mora, môžu ryby pomýliť s potravou a uhynúť. Bez rybolovu sa však miestni nezaobídu.

Pláže na severe Španielska „posolili“ milióny plastových guličiek, ktoré v decembri vypadli západne od portugalských brehov z lode Toconao. Environmentálne organizácie hovoria o ekologickej pohrome a varujú, že pokiaľ sa plasty nezozbierajú, „skončia na našich stoloch“.

Sťažujú sa tiež na to, že reakcia španielskych úradov je nedostatočná a regionálna vláda v Galícii sa namiesto toho, aby krízu riešila, sústreďuje na predvolebnú kampaň a politické pletky s Madridom.

„More umiera a nikto si nás nevšíma,“ odkázala stovka environmentálnych skupín, ktorá na 21. januára zvolala demonštráciu. Podľa nej sa doteraz o riešení krízy zasadili najmä stovky dobrovoľníkov z radov miestnych obyvateľov, rybárov i surferov, ktorí na miesto okamžite vyrazili plasty ručne zbierať.

Španielske pláže pokryli tzv. plastové peletky. Ide o malé plastové guľôčky s veľkosťou asi 5 mm, ktoré možno roztaviť a vytvarovať do ľubovoľnej formy. Využívajú sa na výrobu rôznych produktov, vrátane plastových fliaš, vreciek a obalov. Do mora sa dostali z jedného zo šiestich kontajnerov, ktoré 8. decembra vypadli západne od portugalského pobrežia. V kontajneri bolo tisíc vriec, pričom každý z nich obsahoval 25 kilogramov peletiek.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie