fbpx

Rusko priznalo obavy z amerických rakiet: Naša flotila nestačí

Ilustračné foto. Zdroj: X/big 007

Vrchný veliteľ ruského námorníctva, admirál Nikolaj Jevmenov, varoval, že rakety Tomahawk na amerických lodiach predstavujú vážne ohrozenie Ruska, pretože môžu dosiahnuť jeho územie. Rusko preto musí posilniť svoju flotilu, plánuje aj stavbu novej lietadlovej lode. Momentálne má iba jednu, ktorá prechádza opravami.

„Na vznik hrozieb pre vojenskú bezpečnosť Ruskej federácie v oceánskych a námorných smeroch majú vplyv také faktory, ako je trvalé hliadkovanie na mori loďami, ktoré nesú rakety dlhého doletu Tomahawk, môžu masívne udrieť na objekty na väčšine územia Ruska,“ varoval ruský admirál.

Tomahawk je vybavená križujúcou strelou s plochou dráhou letu. Spojené štáty ich majú vo svojom arzenáli tisíce. Strely môžu zasiahnuť cieľ vo vzdialenosti 1 600 kilometrov.

Podľa ich výrobcu, spoločnosti Raytheon, použili USA rakety v boji viac ako 2300-krát, vrátane Sýrie. V reakcii na napätie spôsobené útokom palestínskeho teroristického hnutia Hamas na Izrael poslali Američania dve úderné skupiny lietadlových lodí vybavené aj „tomahawkami“ do Stredozemného mora.

Moskva opakovane uvádza USA ako svojho hlavného geopolitického protivníka a hlavnú svetovú hrozbu. Obviňuje Washington, že využíva Ukrajinu na zničenie Ruska. Washington obvinenie odmieta s tým, že ruská invázia na Ukrajinu odhaľuje neospravedlniteľné a odsúdeniahodné imperialistické ambície Kremľa, voči ktorým sa musí slobodný svet postaviť.

Ako ďalšie rizikové faktory Jevmenov menoval prítomnosť cudzieho námorníctva v Atlantickom a Tichom oceáne a práve v Stredozemnom mori. Podľa admirála majú iné krajiny aj „plány narušiť záujmy Ruskej federácie v Arktíde“, spomenul pritom aktívny prieskum arktickej panvy jadrovými ponorkami amerického a britského námorníctva.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie