fbpx

Nechceme, aby ste uniesli Slovensko za Ural: V mraze protestoval proti Ficovej vláde rekordný počet ľudí

Na snímke ľudia svietia mobilmi počas protestného zhromaždenia hnutia Progresívne Slovensko (PS), strany Sloboda a Solidarita (SaS) a Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) proti návrhu trestného zákona, ktorý obsahuje aj zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, 11. januára 2024 na Námestí SNP v Bratislave. Zdroj: FOTO TASR/Jaroslav Novák

Vo štvrtok pokračovali demonštrácie proti vláde Roberta Fica a jej plánom na zrušenie špeciálnej prokuratúry či znižovanie trestov za korupciu. Tentoraz sa protestovalo vo viac ako pätnástich mestách vrátane Bratislavy, kde bola demonštrácia zrejme najväčšia už od začiatku terajšej vlny protestov, a tiež v Prahe. Akcie organizujú opozičné strany a občianski aktivisti.

V metropole dav ľudí kričal napríklad „Dosť bolo Fica“ a „Fico do basy“. Opoziční politici z pódia prednášali, že Fico je hrobárom demokracie na Slovensku, z krajiny robí mafiánsky štát a chce zaistiť beztrestnosť mnohým stíhaným ľuďom.

„Nenecháme si Slovensko ukradnúť, nenecháme si Slovensko uniesť z Európy niekam za Ural,“ povedal počas svojho prejavu predseda najsilnejšieho opozičného hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka.

Plné námestie v Bratislave

Účasť na štvrtkovej demonštrácii v Bratislave Šimečka odhadol na viac ako 20-tisíc ľudí, približne rovnaký počet uviedol Denník N, ktorý sa odvolal na informácie polície. To by znamenalo, že išlo o najväčší zo všetkých doterajších protestov organizovaných opozíciou.

Z informácií vyplýva, že vo zvyšných mestách bola účasť výrazne nižšia ako v Bratislave. Protestovalo sa aj v Nitre, Košiciach, Prešove, Trnave či Banskej Bystrici. Celkom sa ľudia zišli v devätnástich mestách.

Na zhromaždenie do centra Bratislavy prišiel aj bývalý šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok, ktorý by mal byť hlavným súperom terajšieho šéfa parlamentu Petera Pellegriniho v marcovej priamej voľbe hlavy štátu. Pellegrini, ktorého favorizujú volebné prieskumy aj stávkoví brokeri, kandidatúru zatiaľ oficiálne neoznámil. Očakáva sa, že tak urobí budúci týždeň, hoci už naznačil, že kandidovať bude.

Jedným z najsilnejších vystúpení v Bratislave bol podľa Denníka N prejav Jarmily Kotekovej, manželky slovenského policajta Ladislava Koteka. Ten pracuje na policajnej inšpekcii a má status chráneného oznamovateľa, ktorý by mu mal zabezpečovať ochranu pred vyhadzovom od polície alebo prevelením. Tento status dostalo niekoľko vyšetrovateľov odkrývajúcich korupčné a ďalšie kauzy.

Koteková popísala, ako súčasný minister vnútra Matúš Šutaj Eštok „šikanuje“ týchto policajtov: „Na našich manželov si vymýšľajú obvinenia, aby ich mohli postaviť mimo služby, a tak zruinovať naše rodiny finančne,“ povedala. Ľudia skandovali „hanba, hanba“, keď sa zmienila o policajnom exprezidentovi Tiborovi Gašparovi, ktorý napriek obvineniam kandidoval do parlamentu za Ficov Smer.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie