fbpx

Krajná pravica u Wannsee rokovala o deportácii migrantov. Fanatici, zúri Scholz

Migranti. Ilustračná foto. Nemecký kancelár Olaf Scholz sa usmieva počas príchodu na pravidelné zasadnutie vládneho kabinetu v Berlíne 10. januára 2024. FOTO TASR/AP/ Jaroslav Novák

Členovia nemeckého ultrakonzervatívneho spolku WerteUnion, zástupcovia pravicovo populistickej Alternatívy pre Nemecko (AfD) a príslušníci krajne pravicového identitárneho hnutia vlani v novembri v Postupime rokovali o možnostiach, ako z Nemecka vysťahovať milióny ľudí s prisťahovaleckým pôvodom. Tvrdí to investigatívna skupina Correctiv.

„Kto vystupuje proti nášmu slobodnému demokratickému zriadeniu, je prípadom pre Spolkový úrad pre ochranu ústavy a pre justíciu,“ povedal nemecký kancelár Olaf Scholz. Spolkový úrad pre ochranu ústavy (BfV) v Nemecku plní úlohu tajnej služby s vnútornou pôsobnosťou. Kancelár poznamenal, že Nemecko sa zo svojej histórie poučilo a že o ochrane demokracie nebude len hovoriť, ale aj skutočne rokovať. „Demokrati musia držať spolu,“ dodal.

Podľa Scholza Nemecko nikomu nedovolí, aby niekto rozhodoval o tom, kto v krajine má a naopak nemá prisťahovalecký pôvod. „Chránime všetkých bez ohľadu na pôvod, farbu kože alebo to, či je nepohodlný pre fanatikov s asimilačnými fantáziami,“ zdôraznil kancelár.

Podľa Correctivu sa schôdzka odohrala vo vile Adlon v postupimskej časti Neu Fahrland, len niekoľko kilometrov od Wannsee, kde sa poprední činitelia nacistického režimu dohodli na postupe likvidácie európskych Židov. Na stretnutí sa zúčastnil napríklad Roland Hartwig, ktorý je poradcom spolupredsedníčky AfD Alice Weidelovej. Strana sa pokúsila od schôdzky dištancovať s tým, že to nebolo stranícke jednanie. AfD však stretnutie zľahčuje a poukazuje na to, že to je naopak Scholz, kto opakovane hovorí o rozsiahlych deportáciách neúspešných žiadateľov o azyl.

Na to poukázal aj spolkový poslanec českého pôvodu Petr Bystroň, ktorý je dvojkou kandidátky AfD pre voľby do Európskeho parlamentu. „Mal som tiež pozvánku. Určite nie kvôli tomu, že by ma Martin Sellner alebo doktor Hartwig chceli deportovať,“ napísal Bystroň na sieti X. Sellner, ktorý sa rokovania podľa Correctivu zúčastnil, je rakúsky pravicový extrémista a do minulého roka hovorca krajne pravicovej skupiny Identitárne hnutie Rakúska (IBÖ) . O Sellnera sa dlhodobo zaujímajú rakúske tajné služby.

WerteUnion o sebe tvrdí, že združuje členov CDU/CSU. Spolok, proti ktorému sa v minulosti vyhradila bývalá konzervatívna kancelárka Angela Merkelová, sa bokom ale oficiálne nič nespája. Bývalý šéf nemeckej kontrarozviedky a doteraz člen opozičnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Hans-Georg Maassen chce spolok premeniť na rovnomennú politiku stranu.

Strana by sa podľa Maassena mohla už v septembri zúčastniť krajinských volieb vo východonemeckých spolkových krajinách Brandenbursko, Durínsko a Sasko. Vo všetkých troch regiónoch prieskumy ovláda AfD, ktorá však zatiaľ nemá jasného koaličného partnera. Maassen má v CDU kontroverznú povesť, vedenie strany ho viní z používania slovníka rasistov a konšpiračných teoretikov.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie