fbpx

„Kruté a nebritské“. Herec Fry chce od kráľovskej gardy koniec medvedích čiapok

Kráľovská garda vo Veľkej Británii. Zdroj: Pexels - Shann.

Britský herec Stephen Fry sa spojil s ochrancami zvierat a žiada, aby vojaci kráľovskej gardy prestali používať pravú kožušinu na svoje slávne vysoké čiapky z medvedej kože. Jeden z najznámejších umelcov Spojeného kráľovstva chce, aby vojaci prešli na umelú kožušinu. Neurobiť to by podľa neho bolo „bezohľadné a nebritské“.

Vojaci pri slávnostných udalostiach a na strážnych stanovištiach pred Buckinghamským palácom už po stáročia nosia pokrývku hlavy z medvedej kožušiny, známu ako busby. Ale Fry, jeden z najznámejších britských hercov a televíznych hlásateľov, ich vyzval, aby nahradili „kožušinu zo zabitých divokých zvierat“ jej umelou verziou.

„Tradícia nikdy neospravedlňuje krutosť,“ uviedol Fry, ktorý na internete nahovoril názorné video ukazujúce vypitvaného a rozštvrteného čierneho medveďa. Podľa neho by nevykonanie prechodu na umelú medvediu kožu „bolo bezohľadné a nebritské“.

Video natočené v Kanade zverejnila organizácia bojujúca za práva zvierat PETA. Ukazuje lovcov, ktorí lákajú čierne medvede vedierkami s potravou a potom ich zastrelia kušou.

Hovorca britského ministerstva obrany k tomu uviedol, že medvede neboli lovené na objednávku a použité medvedie kože „sú produktom legálneho a licencovaného lovu“. „K dnešnému dňu a podľa informácií ministerstva doteraz nebola nájdená alternatíva, ktorá by spĺňala štandardy požadované pre účinnú náhradu medvedích čiapok,“ povedal hovorca.

Kráľovská garda je súčasťou divízie britskej armády, ktorá plní verejné úlohy a často sa zúčastňuje štátnych ceremónií, vrátane „Trooping the Colour“. Tá sa koná pri príležitosti oficiálnych narodenín vládnuceho britského panovníka.

Kráľ Charles, ktorý nastúpil na trón v roku 2022 po smrti svojej matky, kráľovnej Alžbety II., si vlani sám pri narodeninovom sprievode centrom Londýna nasadil čiapku z medvedej kože.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie