fbpx

Slovensko je priekopníkom: Máme prvú cestu na svete z cigaretových ohorkov, pridať sa chce aj Bratislava

Ilustračné fotografie. Zdroj: pixabay.com

Odhaduje sa, že len tretina cigaretových ohorkov z 18 miliárd cigariet, ktoré sa denne vyfajčia na celom svete, skončí v koši na odpadky alebo v recyklačnom koši.

Bratislava je priekopníkom nového spôsobu recyklácie cigaretových ohorkov, uviedol portál euronews.com. Mestská spoločnosť pre nakladanie s komunálnym odpadom v našom hlavnom meste oznámila novú snahu o zber a opätovné využitie odhodených cigariet v roku 2024. Počas vianočných trhov v meste skupina vyskúšala špeciálne kontajnery určené na zber štandardných cigaretových filtrov, ako aj tých, ktoré sa nachádzajú v moderných zariadeniach na zahrievanie tabaku, ako sú elektronické cigarety.

Mesto plánuje použiť vyradený materiál na výrobu asfaltu na cesty. Úrady dúfajú, že to prispeje k čistejším uliciam a praktickému využitiu odpadu.

Slovensko je priekopníkom

Bratislavská mestská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) oznámila, že od roku 2024 bude na verejných podujatiach umiestňovať špeciálne navrhnuté kontajnery na odhodené cigarety. Hoci to samo o sebe nie je inovatívne, ich využitie pre cigaretové ohorky je celosvetovo prvé. V spolupráci s bratislavským magistrátom a spoločnosťami SPAK-EKO a EcoButt pomôže OLO premeniť odpadový materiál na asfalt na cesty.

„Ak návštevníci festivalu, behu, trhu alebo iného mestského podujatia vhodia cigaretové ohorky do špeciálneho kontajnera, prispejú nielen k čistejšiemu životnému prostrediu, ale aj k materiálovému zhodnoteniu tohto druhu odpadu,“ uviedla v tlačovej správe Martina Čechová, manažérka obehového hospodárstva spoločnosti OLO. V rámci spoločného projektu sa z použitých cigaretových filtrov vyrobia špeciálne vlákna, ktoré sa následne môžu stať prímesou na prípravu asfaltu určeného na povrch ciest.

Prvá cesta na svete vyrobená z cigaretových ohorkov sa nachádza na Slovensku

Hoci Bratislava dúfa, že v roku 2024 sa vďaka tomuto novému programu zvýši recyklácia cigariet, nebude to prvýkrát, čo sa filtre použijú na výrobu ciest. Na Slovensku už existuje cesta, ktorú z vyradených cigariet vyrobila spoločnosť EcoButt. Nachádza sa v Žiari nad Hronom v centrálnom regióne krajiny a je údajne prvá svojho druhu na svete.

Ako cigaretové ohorky poškodzujú životné prostredie?

Snaha recyklovať viac odhodených cigariet by mohla mať významný pozitívny vplyv na planétu. Použité cigarety odhodené na zem sú pre životné prostredie problematické, pretože sa z nich uvoľňujú toxické látky, ktoré môžu kontaminovať vodu, pôdu a ekosystémy. Odhaduje sa, že len tretina cigaretových ohorkov z 18 miliárd cigariet, ktoré sa denne vyfajčia na celom svete, skončí v odpadkovom koši alebo v recyklačnom koši.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie