fbpx

Harvardské študentské skupiny vydali protiizraelské vyhlásenie. Spoločnosti chcú ich mená na čiernej listine

Na snímke jedna z budov univerzity Harvard. Zdroj: 2u.com

Miliardár a výkonný riaditeľ zaisťovacieho fondu Bill Ackman a niekoľko ďalších podnikateľských lídrov požaduje od Harvardskej univerzity zverejnenie mien študentov, ktorých organizácie sa podpísali pod list obviňujúci zo smrtiacich útokov Hamasu výlučne Izrael, informoval portál CNN.

Generálni riaditelia chcú, aby sa títo študenti dostali na čiernu listinu. Niektorí z týchto študentov sa však odvtedy od listu dištancovali. „Človek by nemal mať možnosť skrývať sa za firemný štít, keď vydáva vyhlásenia podporujúce činy teroristov,“ uviedol Ackman v príspevku na X, predtým známom ako Twitter.

Ak členovia podporujú list, mená signatárov „by mali byť zverejnené, aby boli ich názory verejne známe,“ povedal Ackman. Generálny riaditeľ spoločnosti Pershing Square Capital Management uviedol, že chce zabezpečiť, aby jeho spoločnosť a iné spoločnosti „neúmyselne nezamestnali“ žiadnych študentov patriacich k harvardským skupinám, ktoré podpísali list. Po reakcii na toto vyhlásenie niektoré zo študentských skupín medzičasom stiahli svoju podporu.

Výzvu Ackmana na vymenovanie študentov podporili viacerí ďalší vedúci predstavitelia podnikov či generálni riaditelia rôznych spoločností. „Chcel by som to vedieť, že týchto ľudí nikdy nemám zamestnávať,“ povedal Jonathan Neman, generálny riaditeľ siete reštaurácií Sweetgreen, na sieti X. Iní varujú, že uvedenie mien študentov, ktorých skupiny podporili vyhlásenie, by mohlo študentov poškodiť a nezohľadnilo by rozdiely v názoroch v rámci študentských skupín.

Larry Summers, známy ekonóm, ktorý v pondelok upozornil na „morálne bezohľadné“ vyhlásenie harvardských študentov, teraz káže opatrnosť. „Nikomu neustúpim vo svojom znechutení nad vyhlásením,“ uviedol Summers v stredu popoludní v príspevku na X. „Ale prosím všetkých, aby sa zhlboka nadýchli. Mnohí z týchto skupín toto vyhlásenie nikdy nevideli, kým nevyšlo. V niektorých prípadoch tí, ktorí ho podpisovali, nerozumeli presne tomu, čo podpisujú.“

Summers, bývalý prezident Harvardu a minister financií USA, dodal, že „niektorí boli pravdepodobne naivní a hlúpi“. „Toto nie je čas, keď je konštruktívne očierňovať jednotlivcov, a je mi ľúto, že sa to deje,“ povedal Summers. Harvardský profesor a právny vedec Laurence Tribe v stredu pre CNN povedal, že pôvodne s Ackmanom súhlasil, ale po zvážení sa rozhodol nepridávať sa k snahe o zverejnenie ich mien.

„Ľubovoľný počet študentov, ktorí sa dostali do tejto pomýlenej kampane, pravdepodobne ani nevedel, že existuje nejaké vyhlásenie. Iní sa nesústredili na to, čo podpisujú, a už vôbec nie na to, čo chápu,“ uviedol Tribe v e-maile. „Nech už boli akokoľvek naivní a hlúpi, myslím si, že by bolo prehnané ich natrvalo potrestať zverejnením ich mien a naznačiť, že vlastne schvaľujú to, čo teroristi urobili nevinným Izraelčanom.“

Podobne aj generálny riaditeľ Meds.com Stephen Sullivan napísal, že ľudia by mali byť „nahnevaní na administratívu a učiteľov“, ale podľa Forbesu varoval pred zverejňovaním mien vysokoškolákov na zozname. Prezidentka Harvardu Claudine Gayová vydala vyhlásenie, v ktorom uviedla, že „žiadna študentská skupina – ani 30 študentských skupín – nehovorí za Harvardskú univerzitu alebo jej vedenie“.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie