fbpx

Nové trendy netradičnej turistiky zažívajú príval nadšencov. Ľudia jazdia za chudobou, duchmi, temnotou i popkultúrou

Turistika medzi chudobnými alebo na miestach, kde straší. Zdroj: Freepik

Odvetvie cestovného ruchu sa neustále vyvíja a prispôsobuje meniacim sa preferenciám cestovateľov a technologickému pokroku. V posledných rokoch sa v cestovnom ruchu objavilo niekoľko nových trendov, ktoré ponúkajú dobrodruhom jedinečné zážitky a príležitosti.

Vesmírny turizmus (Space Tourism)

Vesmírna turistika sa vzťahuje na cestovanie mimo zemskej atmosféry na rekreačné či obchodné účely. Tento druh turizmu má potenciál stať sa v budúcnosti významným odvetvím. Vesmírna turistika je príťažlivá pre ľudí, ktorí chcú zažiť vzrušenie z cestovania vesmírom a byť svedkami krásy Zeme a vesmíru z jedinečnej perspektívy. Niektoré spoločnosti ponúkajú suborbitálne lety, ktoré umožňujú cestujúcim zažiť stav beztiaže a vidieť zakrivenie Zeme. Iné zas ponúkajú orbitálne lety a dokonca aj pristátia na Mesiaci, píše The New York Times.

Temný a katastrofický turizmus (Disaster and Dark Tourism)

Temný turizmus je pohyb ľudí na miesta charakterizované trápením, zverstvom alebo smútkom a bolesťou. Ako špecifickejšia zložka temnej turistiky, „turizmus po katastrofách“ označuje situácie, keď sa produkt cestovného ruchu vytvára v rámci následkov veľkej katastrofy alebo traumatickej udalosti, píše portál Wiley Online Library.

Niektoré príklady zahŕňajú Černobyľ, miesto jadrovej katastrofy na Ukrajine, pamätník a múzeum 9/11 v New Yorku a pamätník Srebrenica v Bosne a Hercegovine.

Dobrodružná turistika (Adventure Tourism)

Dobrodružná turistika sa týka cestovania, ktoré zahŕňa outdoorové (vonkajšie) aktivity a zážitky, ktoré sú pre cestujúcich fyzicky alebo duševne náročné. Zahŕňa širokú škálu aktivít, medzi nimi napríklad turistika, horolezectvo, rafting, snowboarding a ďalšie extrémne športy, informuje Tourism Notes. Destinácie dobrodružnej turistiky môžu siahať od vzdialených oblastí divočiny až po mestské centrá, ktoré ponúkajú jedinečné zážitky, ako je parkour a mestské objavovanie.

Dobrodružná turistika môže mať pozitívny vplyv aj na miestne ekonomiky, pretože cestujúci vyhľadávajú miestnych sprievodcov, inštruktorov a operátorov pre svoje skúsenosti.

Duchovná turistika (Ghost Tourism)

Duchovný turizmus, tiež známy ako „strašidelný turizmus“, sa vzťahuje na návštevu miest alebo lokalít, o ktorých sa predpokladá, že sú strašidelné alebo spojené s nadprirodzenou činnosťou. Bloomberg informuje, že tento typ turistiky zvyčajne zahŕňa návštevu strašidelných domov, opustených budov, cintorínov a iných miest, ktoré sú spojené s duchmi. Medzi obľúbené destinácie duchovnej turistiky patrí Tower of London v Anglicku, plantáž Myrtles v Louisiane a hotel Stanley v Colorade.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie