Nie je reštaurácia ako reštaurácia a tá, ktorú otvoril Čech Petr Bartoš v Prahe, sa nachádza v normálnom byte. Intímna reštaurácia je na najvyššom podlaží domu Langhans a kuchár hosťom predstavuje svoje kulinárske umenie v desaťchodovom menu.
Bartoš prešiel školou michelinskej La Degustation. Skúsenosti získal v Čechách i v zahraničí. Prišla pandémia a s ňou aj neistá doba, ktorá mladého kuchára priviedla k vlastnému finediningovému konceptu. Založil projekt Kruh – putovná reštaurácia, s ktorou „kočoval“ po domácnostiach ľudí, ktorí sa chceli nechať pohostiť. Jedlo sa pripravovalo a servírovalo priamo pred očami hostí.
„Otec mal krčmu, takže k remeslu som mal blízko už ako chlapec. Kuchárinu som si ale zamiloval až neskôr. Rád by som povedal, že ma k vareniu motivovalo učilište, lenže ono to bolo skôr naopak. Vo výučbe sme išli podľa zastaraných osnov, počúvali sme zažité stereotypy a nikto nám nepovedal, aké sú trendy v gastronómii a čo všetko ponúka povolanie kuchára,“ hovorí Bartoš v rozhovore pre portál Jedlo a radosť.
Aktuálny projekt nazval Kruh Studio a nadväzuje ním na formát pohostinstva. Suroviny používa od známych dodávateľov alebo z prírody. Inšpiráciou mu je staroslovanský kalendár Kolovrat. Kruhové menu ovplyvňuje cyklus delený slnovratmi a rovnodennosťami a s tým súvisiace tradície, či už pohanské alebo kresťanské.
Kruh sa nachádza v krásnom byte s terasou a v samotnom centre Prahy. Nečakajte však cedule ani značky, pretože do reštaurácie sa dá dostať len na základe rezervácie. Za menu zaplatíte niečo cez 100 eur.
Zaujímavé je, že v reštaurácii vás čaká intimita ako v žiadnej inej. Otvorená je štyri dni v týždni a pohostí najviac 8 ľudí.