fbpx

V Ekvádore zmizol z väzenia vodca gangu: Po celej krajine platí výnimočný stav

Policajti a vojaci sa pripravujú na vstup do väznice El Inca, aby potlačili vzburu 8. januára 2024 v ekvádorskom meste Quito. Ekvádorský prezident Daniel Noboa vyhlásil v pondelok v krajine výnimočný stav zahŕňajúci aj nočný zákaz vychádzania. Stalo sa tak po tom, ako z tamojšej väznice s maximálnym stupňom stráženia ušiel narkobarón a jeden z najobávanejších gangstrov v krajine, José Adolfo Macías Villamar. Zdroj: FOTO TASR/AP

V Ekvádore začal platiť 60-dňový výnimočný stav. Prezident Daniel Noboa ho dekrétom vyhlásil po tom, čo z väzenskej cely zmizol odsúdený vodca gangu. Adolfo Macías Villamar, známy aj ako Fito, vedie mocný gang Los Choneros, ktorý zrejme stojí za niektorými nepokojmi vo väzniciach v posledných mesiacoch. Bol väznený v krídle s maximálnou ostrahou v meste Guayaquil.

Prezident nariadil nasadenie armády do ulíc a väzníc v krajine, kde aktuálne prebieha pátranie po Villamarovi známejšom pod prezývkou Fito. Mimoriadne opatrenia zahŕňajú pozastavenie práva zhromažďovania a zákaz nočného vychádzania, informoval spravodajský server BBC. Nočný zákaz vychádzania je platný v čase od 23.00 h do 5.00 h miestneho času.

Noboa sa ujal úradu pred necelými dvoma mesiacmi. Je druhou najmladšou hlavou štátu v histórii krajiny. Vo voľbách zvíťazil po kampani, ktorú zatienila nebývalá miera násilia, vrátane vraždy iného kandidáta.

Výnimočný stav podľa prezidenta poskytne príslušníkom ozbrojených síl „všetku politickú aj právnu podporu“ potrebnú na boj proti „narkoteroristom“. „Nebudeme vyjednávať s teroristami, no ani oddychovať, kým všetkým Ekvádorčanom nevrátime pokoj,“ dodal.

Polícia počas nedeľnej inšpekcie vo väznici v prístavnom meste Guayaquil zistila, že z tohto zariadenia ušiel vodca vplyvného gangu Los Choneros. Hovorca prezidenta informoval, že Fito podľa dostupných informácií z väznice zrejme ušiel len niekoľko hodín pred príchodom policajtov. Dodal, že Ekvádor robí všetko pre to, aby tohto nebezpečného zločinca dolapil.

Fito je podozrivý okrem iného z toho, že sa vlani podieľal na vražde prezidentského kandidáta Fernanda Villavicencia, ktorému sa predtým vyhrážal smrťou. Neprítomnosť zločinca polícia zaznamenala v nedeľu ráno. Nikde vo väzenskom krídle ho nenašla. Zatiaľ nie je jasné, či sa Titovi podarilo opustiť areál, alebo či sa skrýva niekde vo vnútri.

Jeden z policajných veliteľov uviedol, že útek „nemôže ani potvrdiť, ani vyvrátiť“. Väznicu podľa neho prehľadávajú stovky policajtov. Zariadenie La Regional sa nachádza v rozsiahlom komplexe, v ktorom je umiestnených celkom päť väzníc a cez 12 tisíc väzňov.

Ekvádorská prokuratúra medzičasom informovala, že v prípade začala vyšetrovanie, pričom vzniesla obvinenia voči dvom väzenským zriadencom, ktorí sa „údajne podieľali na úteku“ Fita.

Po úteku narkobaróna uniesli štyroch policajtov

Najmenej štyroch policajtov v pondelok v Ekvádore uniesli počas výnimočného stavu, ktorý prezident vyhlásil po úteku narkobaróna Josého Adolfa Macíasa Villamara z väzenia. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie