fbpx

Obmedziť migráciu? Naopak. Eurokomisárka chce ročne dostať do EÚ o milión ľudí viac

Komisárka EÚ pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová počas panelovej diskusie o migrácii 8. januára 2024 v Aténach. Zdroj: FOTO TASR/AP

Európska únia potrebuje podľa eurokomisárky pre vnútorné záležitosti Ylvy Johanssonovej o milión legálnych prisťahovalcov ročne viac, aby vyrovnala starnutie svojej populácie a mala dostatok pracovných síl. Únijné krajiny by podľa nej zároveň mali efektívnejšie riešiť nelegálnu migráciu.

Do Európskej únie (EÚ) podľa únijných štatistík prichádza okolo 3,5 milióna legálnych prisťahovalcov ročne. Podľa Johanssonovej je to však málo vzhľadom na to, že populácia v členských krajinách starne, čo sa negatívne prejavuje na pracovnom trhu.

„Legálna migrácia funguje veľmi dobre, ale nie je to dosť,“ vyhlásila eurokomisárka počas debaty organizovanej gréckou vládou v Aténach.

Optimálna situácia podľa nej nastane, ak sa do Európy podarí legálnou cestou dostať každý rok o milión viac ľudí, ktorí sa budú schopní zapojiť do práce.

Naproti tomu migrantov, ktorí do Európy prichádzajú nelegálne, by únijné štáty mali podľa Johanssonovej účinnejšie vracať do krajín pôvodu a lepšie spolupracovať s krajinami, z ktorých na kontinent mieria.

EÚ sa v decembri zhodla na novom migračnom systéme, ktorý má umožniť okrem iného rýchlejšie vybavovanie žiadostí o azyl a lepšiu identifikáciu migrantov.

„Musíme predísť tomu, aby prichádzali ľudia, ktorí prostredníctvom prevádzačov často riskujú svoje životy,“ povedala komisárka.

Do EÚ vlani nelegálne prišlo cez 300 000 ľudí, väčšinou z afrických či ázijských štátov. Prevažná časť z nich mierila do únie cez Stredozemné more k brehom Talianska, Grécka, Španielska, Cypru či Malty.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie