fbpx

Pri izraelskom útoku bol zabitý veliteľ Hizballáhu, obavy zo širšieho konfliktu rastú

Na snímke Wissam Tawil, vysokopostavený veliteľ Hizballáhu. Zdroj: Telegram/Hezbollah

Ako uviedol v pondelok libanonský bezpečnostný zdroj pre CNN, pri izraelskom zásahu bezpilotným lietadlom na jeho auto v južnom Libanone zahynul vysokopostavený veliteľ Hizballáhu, pričom sa stupňujú obavy zo širšieho regionálneho konfliktu.

Tento predstaviteľ, Wissam Tawil, je najvyššie postaveným členom šiitskej militantnej skupiny, ktorý bol zabitý pri izraelskom útoku, odkedy si Hizballáh a Izrael začali 8. októbra, deň po tom, ako Hamas uskutočnil najsmrtonosnejší teroristický útok v dejinách Izraela, vymieňať paľbu na libanonsko-izraelskej hranici.

Hizballáh vo svojom vyhlásení tiež potvrdil smrť Tawila, ktorý vystupoval aj pod pseudonymom Hadždž Džawád, pri izraelskom útoku. Polovojenská skupina zdieľala jeho fotografie spolu s ďalšími vysokými predstaviteľmi Hizballáhu a Qasemom Soleimanim, bývalým veliteľom iránskej elitnej jednotky, ktorá riadi zahraničné operácie krajiny, ktorý bol zabitý pri americkom nálete pred štyrmi rokmi, čo zjavne naznačuje Tawilovo postavenie.

K Tawilovmu zabitiu došlo len niekoľko dní po tom, ako pri útoku na kancelársku budovu v libanonskom hlavnom meste Bejrút zahynul Saleh Al-Arouri, zástupca šéfa politickej kancelárie Hamasu, a traja ďalší ľudia. Izrael sa k zodpovednosti za tento útok neprihlásil.

Hizballáh v sobotu spustil raketovú paľbu na leteckú základňu v severnom Izraeli v rámci „predbežnej reakcie“ na zabitie Arouriho, po ktorej nasledovali intenzívnejšie cezhraničné boje medzi oboma stranami.

Izrael v pondelok ráno zasiahol ciele Hizballáhu v južnom Libanone po tom, ako skupina vystrelila protitankovú raketu na mesto Kirjat Šmona v severnom Izraeli, uviedli IDF. Libanonská militantná skupina odpaľuje vlastné salvy proti Izraelu, informovala spravodajská stanica Al Manar, ktorú vlastní Hizballáh.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie