fbpx

Tohtoročným Zlatým glóbusom dominoval „Barbenheimer“. Favoritom sa však stal jeden z nich

Na snímke vľavo Margot Robbie a vpravo Cillina Murphy na odovzdávaní cien Zlatý Glóbus. Zdroj: Twitter@addictionmargot, TASR/AP

Životopisná dráma Oppenheimer dominovala v nedeľu udeľovaniu filmových a televíznych ocenení Zlatý glóbus. 81. ročník udeľovania Zlatých glóbusov bol pre film „Barbenheimer“ dobrým večerom. Uviedol to portál CNN.

Trojhodinový životopisný film Christophera Nolana o J. Robertovi Oppenheimerovi, fyzikovi, ktorý stál za projektom Manhattan, si odniesol niekoľko veľkých ocenení vrátane ceny za najlepšiu filmovú drámu, najlepšiu réžiu (Christopher Nolan) a najlepšieho herca v dráme (Cillian Murphy). Skladateľ Ludwig Göransson si odniesol aj cenu za najlepšiu pôvodnú hudbu.

Oppenheimer bol favoritom noci, rovnako ako Barbie, príbeh na motívy hračiek od Grety Gerwig. Barbie bola pred nedeľným ceremoniálom najviac nominovaným filmom, ale nakoniec si odniesla len dve ceny, vrátane úvodnej ceny za filmový počin.

Počas ich premietania v kinách boli filmoví diváci takí nadšení z „Barbie“ aj z „Oppenheimera“, že to dalo podnet na vznik termínu „Barbenheimer“, fenoménu, ktorý nabádal divákov na dvojité premietanie drasticky odlišných filmov.

V televízii vládli filmy ako Succesion (Boj o moc), The Bear (Medveď) a Beef. Maxov film Succesion pozbieral najviac ocenení zo všetkých televíznych programov. Získal štyri sošky. Seriál, ocenený za svoju poslednú sezónu, vyhral za najlepší dramatický seriál a traja herci – Kieran Culkin, Sarah Snook a Matthew Macfadyen – získali individuálne ocenenia.

Udeľovaním Zlatých glóbusov odštartovala sezóna hollywoodskych filmových ocenení, ktorá vyvrcholí marcovým udeľovaním Oscarov — ceny americkej Akadémie filmových umení a vied. Zlaté glóbusy sú po Oscaroch druhým najvýznamnejším filmovým ocenením v USA. Asociácia HFPA, ktorá ich každoročne udeľuje, však od roku 2021 čelí rozsiahlej kritike a obvineniam z rasizmu, sexizmu, zastrašovania a korupcie.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie