fbpx

Hamas je v severnej časti zlikvidovaný, hlási armáda Izraela. Hodlá meniť taktiku

Ilustračné foto. Zdroj: FOTO TASR/AP

Izraelská armáda dokončila likvidáciu vojenských štruktúr Hamasu v severnej časti Pásma Gazy a zabila pri tom zhruba osem tisíc členov tohto radikálneho palestínskeho hnutia. V strednej a južnej časti Pásma Gazy chce armáda pokračovať v likvidácii Hamasu odlišnými metódami, uviedol v sobotu na tlačovej konferencii hovorca izraelskej armády (IDF) Daniel Hagari.

Ojedinelé útoky na Izrael vychádzajúce zo severu Pásma sú napriek tomu očakávateľné, varoval Hagari podľa serveru The Times of Israel (ToI).

Armáda pri takmer troch mesiacoch trvajúcej operácii zabavila desiatky tisíc zbraní a milióny dokumentov, uviedol Hagari. Jednotky sa teraz budú sústrediť na operáciu v južnejších častiach oblasti, kde žije vyše dvoch miliónov Palestínčanov.

Utečenecké tábory v strednej časti Pásma Gazy sú podľa Hagariho „husto obývané a plné teroristov“, zatiaľ čo Chán Júnis na juhu je „podzemné mesto plné tunelov“. Práve v tuneloch sa podľa Izraela ukrývajú bojovníci Hamasu a útočia z nich na Izrael.

„Bude to chvíľu trvať, boje budú pokračovať po celý rok 2024. Postupujeme podľa plánu, aby sme dosiahli naše vojnové ciele: zneškodniť Hamas aj v strednej a južnej časti a sústrediť všetky spravodajské, operačné i bojové sily na oslobodenie rukojemníkov,“ uviedol Hagari.

Izrael začal vojnu proti hnutiu Hamas potom, čo táto skupina 7. októbra zaútočila na Izrael, zabila asi 1200 ľudí a asi 240 osôb uniesla do Pásma Gazy. Cez stovku ich skupina prepustila koncom novembra počas doteraz jediného krátkodobého prímeria, a to výmenou za palestínskych väzňov zadržiavaných v Izraeli.

Hamás v Pásme Gazy vládne od roku 2007. Izraelské odvetné údery v palestínskom Pásme Gazy si podľa úradov ovládaných Hamasom od októbra vyžiadali vyše 22 700 obetí.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie