fbpx

Ukrajina tvrdí, že zničila veliteľské stredisko ruských vojsk na Kryme

Ukrajinské sily, vraj zničili veliteľské stredisko ruských vojsk na Kryme vo štvrtok pri prístavnom meste Sevastopoľ na Kryme. Zdroj: X/Dr. Khaled Alfaiomi, Igor Sushko

Ukrajinské sily vo štvrtok pri prístavnom meste Sevastopoľ na Ruskom okupovanom Kryme zničili veliteľské stredisko ruských vojsk, uviedol úrad strategickej komunikácie ukrajinského generálneho štábu. Ruské ministerstvo obrany predtým informovalo o zostrelení desiatich ukrajinských rakiet nad Krymom, o škodách sa nevyjadrilo. Tvrdenie bojujúcich strán nemožno overiť.

Podľa médií sa explózie vo štvrtok ozvali v Sevastopole a aj v ďalšom krymskom meste Jevpatórii.

„Dnes okolo 15:00 ukrajinské ozbrojené sily zničili veliteľské stredisko zoskupenia ruských okupačných vojsk blízko Sevastopoľa. Sláva ukrajinským silám,“ uviedol ukrajinský generálny štáb bez ďalších podrobností.

Agentúra Unian okrem toho napísala, že partizánske zoskupenie Ateš zložené z Ukrajincov a krymských Tatárov hlási zásah radarovej stanice pri Jevpatórii. Partizáni tvrdia, že stanicu sledovali a pomohli ukrajinským silám s jej zameraním.

Veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk na Telegrame podotkol, že ukrajinské médiá píšu o zásahu armádneho objektu neďaleko dediny Ujutne pri Jevpatórii. Ďalšie informácie ohľadom tohto údajného zásahu ale neposkytol.

„Zdravím okupantov v Kryme. Čakám na veľkú správu zo Sevastopoľa a Jevpatórie od nepriateľskej propagandy,“ napísal Oleščuk. „Pilotom vzdušných síl a všetkým, ktorí plánovali operáciu, ďakujem za bezchybnú bojovú prácu,“ dodal.

Raketový útok na Krym podľa ruského ministerstva obrany začal okolo 17:20 moskovského času (15:20 SEČ). V Sevastopole nálety vyvolali vzdušný poplach, uviedol Ruskom dosadený šéf Sevastopolu Michail Razvožajev.

Podľa neho išlo o najväčšie nálety, akým v poslednom čase mesto čelilo. Úlomky rakety zasiahli obytný dom, pričom jeden človek utrpel zranenie, povedal.

Minulý mesiac ukrajinské letectvo zničilo veľkú výsadkovú loď Novočerkassk kotviacu v krymskom meste Feodosija, čo neskôr potvrdilo ruské ministerstvo obrany. Podľa ukrajinských predstaviteľov ich sily plavidlo zničili. Médiá predpokladajú, že loď sa stala obeťou striel s plochou dráhou letu, ktoré Ukrajine dodali Británia a Francúzsko. Ako nosiče týchto striel boli upravené ukrajinské bombardéry sovietskej konštrukcie Su-24.

Rusko ukrajinský Krym v rozpore s medzinárodným právom anektovalo v roku 2014. Polostrov, vrátane Krymského mosta, ktorý Krym spája s pevninským Ruskom, sa opakovane stáva terčom ukrajinských útokov.

Vlani v septembri ukrajinské sily zasiahli lodenicu v krymskom Sevastopole, kde zničili inú výsadkovú loď triedy Ropucha a ponorku triedy Kilo, ktoré sa nachádzali v suchom doku.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie