fbpx

Chuligáni a neonacisti. Putinova strana buduje súkromnú armádu, tvrdí Kyjev

Ilustračné foto TASR/AP

Ruská vládnuca strana Jednotné Rusko si vytvára vlastnú súkromnú armádu. Uvádza to ukrajinská vojenská rozviedka GUR, podľa ktorej partaj prezidenta Vladimíra Putina naberá nových členov do žoldnierskej spoločnosti Española. Tú na začiatku tvorili najmä futbaloví chuligáni a neonacisti, teraz cielia na ľudí z Ruskom okupovaných území na Ukrajine.

Española bola pôvodne súčasťou ruského bataliónu Vostok, ktorý vznikol v roku 2014 ako súčasť proruských síl na východoukrajinskom Donbase. Od vlaňajška je Española pod kontrolou Jednotného Ruska ako súkromná vojenská spoločnosť, píše portál The Kyiv Independent s odkazom na GRU.

Podľa jej zistení ruská vládnuca strana do formácie v minulom roku investovala mnoho peňazí a podieľa sa na nábore nových členov do jej radov.

Ukrajinskí spravodajcovia uviedli, že Española sa skladá okrem iného z futbalových chuligánov, radikálov či sympatizantov neonacizmu, ale rekrutuje aj občanov z chudobnejších ruských regiónov a okupovaných území na Ukrajine.

Hlavné náborové strediská spoločnosti sa podľa GUR nachádzajú na okupovaných územiach na Ukrajine. Dobrovoľníkom Española ponúka 220 tisíc rubľov (54 tisíc korún) mesačne, pokiaľ odslúži aspoň pol roka na fronte. Rekrútom tiež sľubuje až tri milióny rubľov (740 tisíc korún) v prípade zranenia a päť miliónov rubľov (1,2 milióna korún) pre pozostalých v prípade smrti.

„Ale finančná motivácia je len zásterka. Pre väčšinu rekrútov je to jednosmerný lístok. Rusi mŕtvych alebo ťažko zranených z bojiska neodvážajú, vedú ich ako nezvestné osoby, aby nemuseli platiť príbuzným,“ podotkla GUR.

Española má vlastné cvičisko

Podľa denníka The Times Españolu predvlani založil štyridsaťdvaročný Stanislav Orlov prezývaný Španiel, ktorý sa v roku 2014 pridal k proruským separatistom na Donbase. Predtým bojoval v druhej čečenskej vojne. Pri zrode formácie stál aj zakladateľ bataliónu Vostok Alexander Chodakovskij – prebehlík z ukrajinskej bezpečnostnej služby SBU.

Formácia tvrdí, že po ruskom vpáde na Ukrajinu sa podieľala na obliehaní oceliarní Azovstal v Mariupole. Americký inštitút pre štúdium vojny vlani v septembri uviedol, že Española zrejme pôsobí pri meste Bachmut.

Podľa The Times jednotku spočiatku tvorili najmä ultras športových klubov CSKA Moskva, Zenit Petrohrad, Spartak Moskva, Torpedo Moskva alebo Lokomotiv Moskva. K jej príslušníkom patria aj členovia neslávne presláveného chuligánskeho zoskupenia „Orol Butchers“, ktoré je polovojenskou skupinou.

Española má podľa The Times vlastné cvičisko, kde sa rekrúti učia strieľať, zneškodňovať výbušniny, páliť z mínometov a granátometov alebo obsluhovať bezpilotné lietadlá a systémy protiraketovej obrany.

„Všetko čo máme, sme si kúpili za peniaze fanúšikov. Nedostávame žiadne peniaze od štátu ani od oligarchov,“ tvrdil Orlov na jeseň 2022 v rozhovore s ruskou štátnou agentúrou RIA Novosti. „Spory medzi fanúšikmi rôznych klubov sú v Españole zakázané, rovnako ako alkohol,“ vyhlásil vtedy.

Podobným pravidlom, ktorému zodpovedá užívanie alkoholu a drog, sa preslávila aj najznámejšia ruská žoldnierska spoločnosť – Wagnerova skupina. Jej príslušníci mali vlani významný podiel na dobytí dlho obliehaného Bachmutu.

Neochota jej zakladateľa Jevgenija Prigožina podriadiť Wagnerovu skupinu veleniu niektorej z vojenských štruktúr ruského štátu predchádzala v júni neúspešnému pokusu žoldnierskej skupiny o ozbrojenú vzburu. V auguste potom Prigožin zahynul pri páde lietadla neďaleko Moskvy.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie