fbpx

Rudolf Schuster oslavuje jubileum. Takto bývalému prezidentovi blahoželajú politici

Na snímke bývalý prezident Slovenskej republiky Rudolf Schuster počas novoročného prijatia bývalých primátorov mesta Košice spolu s gratuláciou k jeho 90. narodeninám v Historickej radnici mesta Košice 4. januára 2024. FOTO TASR - Roman Hanc

Rudolf Schuster bol druhým prezidentom Slovenskej republiky a zároveň prvým, ktorého si zvolili občania v priamej voľbe. Inaugurovaný bol 15. júna 1999 a päťročné funkčné obdobie ukončil 15. júna 2004. Pôsobil tiež ako primátor Košíc, počas Nežnej revolúcie v roku 1989 sa stal prvým ponovembrovým predsedom slovenského parlamentu. Dnes (4. január 2024) sa významný slovenský politik, spisovateľ, cestovateľ a diplomat Ing. Rudolf Schuster PhD. dožíva 90 rokov.

Narodil sa 4. januára 1934 v Medzeve neďaleko Košíc. Na Slovenskej vysokej škole technickej (SVŠT) v Bratislave vyštudoval v roku 1959 odbor inžinierske staviteľstvo a v roku 1984 obhájil dizertačnú prácu z odboru ekológie na Baníckej fakulte Vysokej školy technickej v Košiciach. Bol druhým prezidentom Slovenskej republiky a zároveň prvým, ktorého si zvolili občania v priamej voľbe. Inaugurovaný bol 15. júna 1999 a päťročné funkčné obdobie ukončil 15. júna 2004. Pôsobil tiež ako primátor Košíc, počas Nežnej revolúcie v roku 1989 sa stal prvým ponovembrovým predsedom slovenského parlamentu.

Prezidentka zaželala všetko najlepšie R. Schusterovi, obdivuje jeho vitalitu

Energia a vitalita Rudolfa Schustera je obdivuhodná a stále inšpirujúca. V blahoželaní bývalému prezidentovi, ktorý vo štvrtok oslavuje 90. narodeniny, to zdôraznila súčasná hlava štátu Zuzana Čaputová. „Prajem mu z celého srdca najmä pevné zdravie, veľa lásky od najbližších a ešte veľa dobrodružných cestovateľských zážitkov. Všetko najlepšie, pán prezident Schuster,“ napísala Čaputová na sociálnej sieti.

Premiér poprial R. Schusterovi ešte veľa aktívnych rokov

Premiér Robert Fico (Smer-SD) sa pridal ku gratulantom bývalému prezidentovi SR Rudolfovi Schusterovi, zároveň k tým, ktorí vzdali hold vitalite bývalej hlavy štátu, oslavujúcej vo štvrtok 90. narodeniny. „Bravó, pán prezident Schuster, k tvojmu celoživotnému výkonu,“ napísal Fico na sociálnej sieti, pričom zároveň priznal, že „súperiť s celoživotným elánom a pracovitosťou Rudolfa Schustera je prakticky nemožné“. Exprezidentovi zaželal ešte veľa aktívnych rokov. „Pripájam sa k určite nekonečnému radu blahoželajúcich z celého Slovenska a zahraničia, aby som do Košíc zaslal želania len toho najlepšieho,“ napísal ďalej premiér.

P. Pellegrini: Prajem mu krásne 90. narodeniny, SR mu za veľa vďačí

Rudolf Schuster významne prispel k rozvoju našej štátnosti v čase integrácie a Slovensko mu za veľa vďačí. Pripomenul to predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) pri príležitosti 90. narodenín bývalého prezidenta Rudolfa Schustera.

„Dnes prajem krásne 90. narodeniny Rudolfovi Schusterovi, bývalej hlave nášho štátu. Je to šťastná udalosť a teším sa, že sa pán prezident dožil takého vysokého veku,“ napísal šéf NR SR na sociálnej sieti. Osobitne si váži najmä politickú skúsenosť a slušnosť Schustera, ktoré sú pre výkon prezidentského úradu dôležité. „Ešte raz všetko najlepšie, pán prezident, a ďakujem za celé Slovensko,“ doplnil.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie