fbpx

Živnostníci a samoplatitelia si buchnú po vreckách. Od nového roka sa zvyšuje poistné

Ilustračná fotografia. Zdroj: FREEPIK/frimufilms

S novým rokom prišlo medzi Slovákov viacero zmien. Jednou z nich je každoročné zvýšenie poplatkov za poistné. Avšak ešte pred Vianocami vláda schválila zmenu, ktorá zvyšuje zdravotné poistenie pre samoplatiteľov. O koľko vám teda stúpnu odvody?

Zvyšovanie poplatkov za sociálne a zdravotné poistenie sa deje na základe zvyšovania priemernej mzdy. Po minulé roky stúpalo zdravotné poistenie priemerne o šesť eur ročne, no rok 2024 prichádza so zmenou. Za rok zaplatia samoplatitelia v priemere o 350 eur navyše.

Dôvodom sú konsolidačné opatrenia

Balík opatrení, ktoré majú ozdraviť verejné financie, schválil parlament pred Vianocami. Minimálne zdravotné odvody sa mali platiť vo výške 91,28 eura, od nového roka to je ale 97 eur 80 centov. V prípade SZČO so zdravotným postihnutím je to 48,9 eura. Ide o dvojnásobný nárast oproti predošlým zvykom.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) oznámila, že zdravotníctvo musí byť prioritou, preto musí ísť doň viac peňazí. Príjmy nepostačujú na krytie výdavkov na zdravotnú starostlivosť a neexistujú iné možnosti dofinancovania systému.

Na základe zvýšenia zdravotného odvodu pôjde do zdravotníctva v roku 2024 o 357 miliónov eur viac, priblížila Dolinková. Ministerka zároveň verí, že v priebehu roka bude vláda ešte hľadať dodatočné zdroje na dofinancovanie zdravotníctva.

Hovorca poisťovne Dôvera Matej Štepiansky informoval, že poisťovne krok vlády rešpektujú, ale vedia si predstaviť lepšie kroky k ozdraveniu zdravotníctva. Podľa jeho slov mesačná platba za poistencov štátu nedosiahne ani 60 eur a odvody za ekonomicky aktívnych poistencov budú v prieme viac ako 200 eur. Problém však nastane, pokiaľ dodatočné zdroje zo zvýšenia odvodov pôjdu na oddlžovanie nemocníc, pretože to pre pacientov nebude mať žiadnu pridanú hodnotu, píšu topky.sk.

Zdražie aj sociálne poistenie

V prípade SZČO je minimálne poistné na úrovni 216 eur a 13 centov a pre osobu, ktorá je poistená dobrovoľne v nezamestnanosti dôchodkovo a taktiež nemocensky, je platba na úrovni 229 eur a 17 centov, uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Ide o zdraženie o necelých 16 eur.  Živnostníci a samoplatcovia si mesačne za sociálne a zdravotné odvody priplatia o necelých 28,5 eura.

Samostatne zárobkovo činné osoby a samoplatitelia zaplatia za minimálne odvody dovedna 313,93 eur mesačne, informujú tvnoviny.sk.

Splatnosť nových preddavkov za sociálne a zdravotné poistenie je do 8. februára 2024, informuje Sociálna poisťovňa. Osoby, ktorých sa toto opatrenie týka, dostanú informácie od Sociálnej poisťovne v priebehu januára 2024. Informácie budú doručené buď poštou, alebo elektronicky.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie