fbpx

Vedci objavili nový typ antibiotík. Ničia aj odolné baktérie, proti ktorým sú bežné lieky neúčinné

Ilustračná fotografia. Zdroj: pixabay.com

Vedci zo švajčiarskej farmaceutickej firmy Roche skúmajú novú triedu antibiotík, ktoré fungujú aj proti ťažko liečiteľným infekciám spôsobeným veľmi odolnými baktériami. O výsledkoch štúdie nového lieku informoval časopis Nature. Podľa odborníkov dokáže nová látka ničiť baktérie, ktoré si vypestovali rezistenciu proti mnohým známym a obvykle užívaným antibiotikám.

Kmene baktérií Acinetobacter baumannii sa vyskytujú bežne v prírode a pre zdravého človeka nepredstavujú žiadne riziko. Vyvolávajú však zápaly pľúc, sepsu či zápaly u oslabených alebo starších jedincov a problémy spôsobujú najmä v nemocniciach, uviedol iDnes.cz.

Baktérie známe aj pod skratkou CRAB sú rezistentné voči bežným antibiotikám, a Svetová zdravotnícka organizácia ich preto považuje za jedny z najnebezpečnejších patogénov.

„Baktérie CRAB sú častou príčinou infekcií v nemocniciach, najmä u ľudí na ventilátoroch. Tento patogén nie je nijako agresívny, ale je odolný voči mnohým rôznym antibiotikám, takže liečba je veľmi obtiažna,“ povedal denníku The Guardian mikrobiológ Andrew Edwards z univerzity Imperial College. Podľa neho je nový objav sľubný vzhľadom na to, že baktérie CRAB patria do skupiny takzvaných gramnegatívnych baktérií, ktoré odolávajú antibiotikám vďaka bunkovej stene tvorenej lipopolysacharidy (LPS).

„LPS umožňujú baktériám prežívať aj v nepriateľskom prostredí a ustáť nápor imunitného systému,“ uviedol jeden z autorov štúdie nového lieku Michael Lobritz. Podľa neho látka baktériám bráni v ukladaní LPS v bunkovej stene, a tým ich ničí. „Prvýkrát sme objavili niečo, čo funguje týmto spôsobom, takže ide o jedinečnú záležitosť čo do chemického zloženia aj mechanizmu účinku,“ dodal.

Žiadne nové antibiotikum proti gramnegatívnym batériám nebolo na trh uvedené už pol storočia. Podľa The Guardianu zatiaľ firma účinky svojho nového lieku skúma v laboratóriu na myšiach, ďalší postup lieku smerom k testom na ľuďoch či jeho schválenie však môže byť veľmi náročný.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie