Nemecké reštaurácie riešia, ako sa vysporiadajú s citeľne zvýšenou DPH pri potravinách a nealkoholických nápojoch, ktoré sa podávajú v gastronomických zariadeniach. Mnoho prevádzok sa obáva, že v ďalších týždňoch príde o zákazníkov. Aj kvôli zvýšeným nákladom na dopravu alebo vyrastenej minimálnej mzde totiž väčšina reštaurácií v Nemecku zdražie. V niektorých prípadoch aj o takmer 5 eur za jednu porciu.
Začiatkom roku 2024 sa v nemeckých baroch a reštauráciách po niekoľkých rokoch opäť zvýšila sadzba dane z pridanej hodnoty, a to zo 7 na 19 percent. Výnimkou je iba dovážané jedlo, kde nemecká vláda ponechala nižšiu daňovú sadzbu. Prevažná väčšina reštauračných podnikov však podľa nemeckých médií premietne toto zvýšenie DPH aj do konečných cien. Panujú ale obavy, ako na zdraženie jedál zareagujú zákazníci. Informoval o tom nemecký denník Bild.
Nemecká asociácia hotelov a reštaurácií hovorí, že dodatočné daňové bremeno bude v plnej výške prevedené na zákazníka. Po náročnej pandémii ochorenia covid-19 a terajšiemu obdobiu vysokej inflácie totiž prevažná väčšina reštauračných podnikov už nemá žiadne rezervy. Asociácia k tomu zároveň dodáva, že týmto krokom sa v Nemecku môže naštartovať vlna gastronomických bankrotov.
Päťdesiatpäťročný Giovanni Curia s jeho ženou Máriou v Nemecku už niekoľko rokov prevádzkujú rybiu reštauráciu. Aj napriek značnému nárastu životných nákladov sa im darilo ponúkať špeciality šéfkuchára za menej ako 30 eur. Podobne ako ostatní prevádzkovatelia gastronomických podnikov v Nemecku ale teraz musia reagovať na zvýšenú daň z pridanej hodnoty.
„Musím vyrastenú daň preniesť na svojich zákazníkov. Za päť grilovaných kreviet budem musieť novo účtovať o 4,50 eura viac. Podobne sa zvýši aj cena morského jazyka, a to z 29,90 na 34,40 eura,“ povedal nemeckému denníku Bild reštaurátor s tým, že nový jedálny lístok chce so svojou manželkou uviesť do praxe po plánovanej štrnásťdňovej dovolenke.
Rovnako reagujú aj ďalší nemeckí reštauratéri
Podobný pohľad na vec má aj 65-ročný Ronald Scheil, ktorý v meste Erfurt teraz tiež zdražuje. „Práve som prepočítaval ceny jedál na mojom jedálnom lístku. Ešte v decembri vyšla naša hovädzia roláda s durynskou knedľou a červenou kapustou na 19,90 eura. Teraz kvôli zvýšenej DPH ale stojí už 22,30 eura. Je to pre nás naozajstný bolehlav. Navyše bojujeme so zvýšenými nákladmi na dopravu aj vyrastenou minimálnou mzdou,“ vypočítava ďalší nemecký reštauratér a dodáva, že silne zvažuje svoju účasť na januárovom štrajku poľnohospodárov, kde by požadoval zrušenie takto razantného zvýšenia dane z pridanej hodnoty.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)