fbpx

Prechod na zelenú energiu narazil na prekážku. Meď zdražie až o 75 percent

Cena medi by sa v tomto a budúcom roku mohla zvýšiť celkom o viac ako 75 percent. Zdroj: FREEPIK/standret

Cena medi by sa v tomto a budúcom roku mohla zvýšiť celkom o viac ako 75 percent. Dôvodom je prerušenie ťažby a vyšší dopyt po tomto kove, ktorý je dôležitý okrem iného pre prechod k obnoviteľným zdrojom energie. Uviedol to vo svojej správe server televízie CNBC.

Rast dopytu vyvolaný prechodom na takzvanú zelenú energiu a pravdepodobný pokles kurzu amerického dolára v druhej polovici tohto roka budú tlačiť ceny medi nahor, domnievajú sa analytici organizácie BMI, čo je výskumná divízia spoločnosti Fitch Solutions.

Trhy vsádzajú na to, že americká centrálna banka (Fed) v tomto roku zníži úrokové sadzby, čo oslabí dolár a následne zatraktívni meď pre zahraničných odberateľov. Cena medi sa totiž stanovuje v dolároch. Okrem toho na nedávnej konferencii o zmene klímy COP28 podporilo viac ako 60 krajín plán na strojnásobenie globálnej kapacity obnoviteľných zdrojov energie do roku 2030. To je podľa analytikov Citibank pre meď veľmi povzbudivé.

Citibank v decembri predpovedala, že vyššie ciele v oblasti obnoviteľných zdrojov energie zvýšia do roku 2030 dopyt po medi o ďalších 4,2 milióna ton. To by mohlo zvýšiť cenu medi v roku 2025 až na 15 000 USD (cez 13 tisíc eur) za tonu. Vlani v marci cena medi stúpla na rekordných 10 730 USD za tonu a v súčasnosti sa na burze v Londýne predáva zhruba za 8500 USD (viac ako 7 tisíc eur) za tonu.

Rastúca ekonomika má tendenciu zvyšovať dopyt po medi, ktorá sa používa napríklad v elektrických zariadeniach a priemyselných strojoch. Meď je tiež neoddeliteľnou súčasťou výroby elektromobilov, rozvodných sietí a veterných turbín. Dopyt po tomto kove je považovaný za ukazovateľ stavu ekonomiky.

Analytici tiež upozorňujú, že cenu medi podporia prerušenie ťažby. Analytici americkej investičnej banky Goldman Sachs tento rok očakávajú na trhu deficit vyše pol milióna ton. Cena kovu sa tak tento rok podľa banky zvýši na 10 000 USD (vyše 9 tisíc eur)za tonu. V roku 2025 by priemerná cena môže byť až 15 000 USD (cez 13 tisíc eur) za tonu.

Vlani v novembri spoločnosť First Quantum Minerals zastavila ťažbu v bani Cobre Panamá, ktorá je jedným z najväčších baní na meď. Dôvodom bolo rozhodnutie najvyššieho súdu a tiež celonárodné protesty súvisiace s obavami o životné prostredie. Významná ťažobná spoločnosť Anglo American uviedla, že v rokoch 2024 a 2025 zníži ťažbu medi, pretože chce znížiť náklady.

BMI odhaduje, že z vývoja na trhu s meďou budú ťažiť hlavne Čile a Peru. Obe tieto juhoamerické krajiny majú veľké zásoby nerastov dôležitých pre prechod na šetrnejšie zdroje energie, ako je lítium a meď, a sú pripravené využiť vyššie investície a exportný dopyt. Čile vlastní približne 21 percent svetových zásob medi.

Meď je kovový prvok červenkastej farby. Na vzduchu býva vplyvom oxidácie pokrytá zelenkavou vrstvou oxidu meďnatého, a je tak odolná voči korózii. V čistom stave veľmi dobre vedie elektrický prúd a je aj výborným vodičom tepla. Používa sa ako strešná krytina, v elektrických vodičoch a integrovaných obvodoch či pri výrobe kotlov, chladičov, trubiek a riadu. Používa sa aj v zliatinách, najznámejšie sú bronz a mosadz.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie