fbpx

Hodnota platformy X je nižšia ako pred Muskovým nákupom, hlási investor

Na snímke majiteľ platformy X a firiem Tesla či Neuralink Elon Musk. Zdroj: X/Ben Kew

Investičný gigant Fidelity sa domnieva, že akcie, ktoré držia v platforme X, predtým známe ako Twitter, majú podľa novej správy o cenných papieroch o 71,5 percenta nižšiu hodnotu, ako keď Musk v októbri 2022 túto sociálnu sieť kupoval. V novembrovej aktualizácii spoločnosť oznámila, že hodnotu jej podielu v X klesla o 19 percent. Spoločnosť tiež odhaduje, že príjmy sociálnej siete z predaja reklamy budú nižšie ako v predchádzajúcom období.

Firma Fidelity Muskovi pomohla dokončiť jeho nákup Twitteru za 44 miliárd dolárov (viac ako 40 miliárd eur). Podľa výpočtov agentúry Bloomberg teraz znížila hodnotu svojho podielu v porovnaní so septembrovou správou. Je to tak posledný zo série poklesu hodnoty zo strany Fidelity od tej doby, keď Musk dokončil vlani v októbri akvizíciu platformy. Spoločnosť X má dlhodobo problémy s udržaním inzerentov a ťaží ju dlh vo výške 13 miliárd dolárov (takmer 12 miliárd eur).

Pod Muskovým vedením prešla platforma X kaskádou náhlych zmien. Od drastického prepúšťania a zatvárania medzinárodných pobočiek až k zmenám moderátorských zásad a systému overovania. Tieto otrasy odradili inzerentov, a tak príjmy z predaja reklamy v roku 2023 sa odhadujú na 2,5 miliardy dolárov(viac ako 2,2 miliardy eur), čo je hlboko pod predchádzajúcou hodnotou zhruba 1 miliardy dolárov za štvrťrok, uviedla minulý mesiac agentúra Bloomberg News.

Nie je jasné, ako spoločnosť Fidelity dospela k novému nižšiemu oceneniu ani či od spoločnosti X dostáva nejaké neverejné informácie. Spoločnosť odmietla poskytnúť vyjadrenie s tým, že jednotlivé investície nekomentuje. Spoločnosť X na žiadosť o komentár tiež nereagovala.

Správa spoločnosti Fidelity prichádza uprostred obzvlášť búrlivého obdobia pre spoločnosť X. V novembri Musk rozpútal vlnu kritiky po tom, čo uviedol, že židia správajú dialektickú nenávisť voči belochom, čo vyvolalo výhradu Bieleho domu aj niekoľkých investorov spoločnosti Tesla Inc.

Zároveň sa od neho dištancovali významní firemní investori vrátane spoločností Walt Disney Co. a Apple Inc. Ich kroky prinútili Muska k tomu, aby sa počas rozhovoru s denníkom New York Times na pódiu ohradil a povedal inzerentom, ktorí opustili X, že sa môžu ísť vypchať, uzatvára Bloomberg.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie