fbpx

Vyšetrovanie zrážky v Tokiu: piloti pred pristátím ďalší stroj na ranveji nevideli

WA 7 Tokio - Hasiči zasahujú pri vraku dopravného lietadla Airbus A350-900 leteckej spoločnosti Japan Airlines na Medzinárodnom letisku v Tokiu (Haneda) v utorok 2. januára 2023. Najmenej 17 cestujúcich z dopravného lietadla Airbus A350-900 leteckej spoločnosti Japan Airlines sa v utorok zranilo pri kolízii s lietadlom japonskej pobrežnej stráže, v ktorom zahynulo päť ľudí a pilot sa ťažko zranil. Z dopravného lietadla evakuovali 379 ľudí, stroj následne celkom vyhorel. FOTO TASR/AP

Piloti dopravného lietadla, ktoré sa v utorok na tokijskom letisku zrazilo s lietadlom pobrežnej stráže, pred pristátím na dráhe nezaznamenali žiadny ďalší stroj. Uviedla to spoločnosť Japan Airlines, ktorej lietadlo patrí. Na jeho palube bolo 379 ľudí – všetkých sa podarilo vďaka reakcii personálu evakuovať. Päť zo šiestich členov posádky lietadla pobrežnej stráže ale zahynulo.

Japan Airlines sa zúčastňuje na vyšetrovaní, ktorého cieľom je zistiť, kto je za smrteľnú nehodu zodpovedný,“ uviedol viceprezident aeroliniek Tadajuki Cutsumi. Doterajšie zistenia spoločnosti podľa neho naznačujú, že manéver, ktorým sa lietadlo priblížilo k ranveji a pristálo na nej, bol „normálny“. „Keď pristávali, došlo k nárazu,“ dodal Cutsumi.

Šéf Japan Airlines Norijuki Aoki podľa stanice CNN uviedol, že v tejto fáze vyšetrovania nie je jasné, či let dostal povolenie na pristátie alebo či komunikoval s riadením letovej prevádzky. „V tejto chvíli nemôžem povedať, či mali piloti povolenie na pristátie alebo či komunikovali s vežou, pretože to je zásadný faktor príčiny nehody a my sa to snažíme potvrdiť,“ povedal.

Niektoré zahraničné médiá predtým informovali, že piloti pred pristátím dostali z kontrolnej veže povolenie na pristátie a potvrdili ho.

Požiar zasiahol let 516 z ostrova Hokkaidó. Preživší uviedli, že po pristátí ucítili náraz do lietadla a vnútorné priestory zaplnil dym. Všetkých 367 cestujúcich a dvanásť členov posádky sa podarilo zachrániť, lietadlo opustili po spustenej evakuačnej šmykľavke. Najmenej 17 ľudí utrpelo zranenia, štyri osoby skončili v nemocnici, nikto ale nie je v ohrození života.

Podľa expertov sa pasažieri dopravného lietadla evakuovali podľa inštrukcií – bez príručnej batožiny. Odborníci na bezpečnosť letectva v posledných rokoch opakovane varujú, že oneskorenie kvôli vyzdvihnutiu príručnej batožiny predstavuje riziko a počas evakuácie ohrozuje životy.

„Palubný personál odviedol vynikajúcu prácu. Bol to zázrak, že sa všetci cestujúci dostali von,“ povedal agentúre Reuters Paul Hayes, riaditeľ pre leteckú bezpečnosť v spoločnosti Ascend by Cirium. Úradník japonského ministerstva dopravy na stretnutí s médiami uviedol, že evakuačné postupy leteckej spoločnosti boli vykonané riadne.

Agentúra Reuters bez ďalších podrobností uviedla, že pri evakuácii nefungoval systém hlásenia. Podľa japonského portálu Traicy personál na situáciu ihneď zareagoval a cestujúcich navigoval k evakuačným východom pomocou megafónov.

Hasičom hasenie požiaru lietadla Airbus A350 zabralo viac ako šesť hodín. Agentúra AP píše, že je to prvý prípad, keď bol stroj tohto typu vážne poškodený. Francúzska firma Airbus lietadlo japonským aerolíniám dodala koncom roka 2021.

Po zrážke začal horieť aj stroj pobrežnej stráže, ktorý sa chystal dopraviť do prefektúry Niigata vodu a jedlo pre ľudí postihnutých ničivým pondelkovým zemetrasením. Pilotovi sa z horiaceho stroja podarilo uniknúť, je však zranený. Päť ďalších členov posádky pri nehode prišlo o život.

Všetky štyri ranveje na letisku Haneda, ktoré patria k najvyťaženejším v Japonsku, boli na niekoľko hodín uzavreté. Večer SEČ trojica ranvejí obnovila prevádzku a uzavretá zostáva iba tá, kde došlo k havárii.

„Príčina nehody nie je známa a vyšetrovanie, ktoré vedie úrad pre bezpečnosť v doprave, polícia a ďalšie štátne orgány, bude pokračovať,“ uviedol minister dopravy Tecuo Saitó. Tokijská polícia oznámila, že prípad vyšetruje kvôli podozreniu zo zanedbania služobných povinností vedúcich k zraneniu a smrti.

„Vyjadrujeme úprimnú sústrasť blízkym členov japonskej pobrežnej stráže, ktorí zomreli. Teraz sa zaoberáme tým, ako k situácii došlo a budeme plne spolupracovať pri policajnom vyšetrovaní,“ uviedla Japan Airlines.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie