fbpx

Pri izraelskom útoku pri Bejrúte zahynul zástupca šéfa Hamasu

Ľudia stoja pred budovou po výbuchu v libanonskej metropole Bejrút v utorok 2. januára 2024. Zdroj: FOTO TASR/AP

Pri útoku izraelského bezpilotného lietadla na kanceláriu militantného hnutia Hamas na južnom predmestí libanonského hlavného mesta Bejrút prišli v utorok o život štyria ľudia. S odvolaním sa na tamojšie štátne médiá o tom informovali agentúry AFP a AP, píše TASR.

Podľa televízie blízkej libanonskému proiránskemu militantnému hnutiu Hizballáh pri výbuchu zahynul aj zástupca šéfa Hamasu Sálih Árúrí. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa mu vyhrážal zabitím ešte pred vypuknutím vojny Izraela s Hamasom, pripomína AP.

Hamas následne oznámil, že Izrael „zavraždil“ v Bejrúte zástupcu veliteľa tejto militantnej skupiny. Vysoký bezpečnostný predstaviteľ v Bejrúte pre AFP povedal, že Árúrí bol zabitý spolu so svojimi osobnými strážcami. Izraelskí predstavitelia na tieto správy odmietli reagovať.

Šéf Hamasu je otvorený idei jednotnej palestínskej vlády Gazy a Západného brehu

Líder militantného hnutia Hamas Ismail Haníja v utorok vyhlásil, že je otvorený jednotnej palestínskej vláde, ktorá by spravovala Pásmo Gazy ovládané Hamasom aj Izraelom okupovaný Západný breh Jordánu. TASR správu prebrala od agentúry AFP.

„Dostali sme množstvo podnetov týkajúcich sa internej (palestínskej) situácie a sme otvorení myšlienke národnej vlády Západného brehu Jordánu a Gazy,“ vyhlásil Haníja počas príhovoru prenášaného televíziou al-Džazíra.

Hamas ovláda Pásmo Gazy od roku 2006, keď zvíťazilo vo voľbách, po ktorých rozpútalo násilné zrážky s hnutím Fatah palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása. Odvtedy prebehlo niekoľko neúspešných pokusov o uzmierenie oboch frakcií. Medzitým Abbásova popularita poklesla aj medzi obyvateľmi Západného brehu Jordánu.

Počas vojny Izraela s Hamasom v Pásme Gazy sa už niekoľkokrát objavila otázka ďalšej budúcnosti tohto územia. Spojené štáty zdôrazňujú, že do jeho správy musia byť zapojení Palestínčania, nie je však jasné, či a do akej miery do nej bude zapojená medzinárodne uznávaná Palestínska samospráva vedená Abbásom.

Haníja sa počas príhovoru vyjadril aj k diskusiám o druhom možnom prímerí počas bojov. Počas prvého prímeria bola prepustená takmer polovica z asi 250 zajatcov odvlečených teroristami z územia Izraela počas útoku 7. októbra.

„Nepriateľskí zajatci budú prepustení výhradne na základe podmienok stanovených odbojom,“ vyhlásil Haníja, bližšie podrobnosti však neuviedol.

Hamasu zadržiava v Pásme Gazy približne 129 Izraelčanov.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie