Aj tento mesiac vám prinášame recenziu výrobku, ktorý je u nás veľmi obľúbený, a poznajú ho všetky generácie. Na našom trhu je už niekoľko desiatok rokov, je skvelým zdrojom vápnika či bielkovín. Dnes sa pozrieme na tvarohové dezerty od slovenských a českých výrobcov, ktoré sú bežne dostupné na pultoch potravín.
Takmer každá mliekareň na Slovensku a v Čechách vyrába tento druh pochutiny. Jeho základ je tvaroh a smotana bez ohľadu na výrobcu. Táto zmes sa následne dochucuje cukrom, a ďalšími ochucujúcimi zložkami, napríklad kakaom či vanilkou. Mnohí výrobcovia do zmesi pridávajú aj škrob či arómy. Ja som sa v recenzii zameral na tvarohové dezerty, ktoré majú vanilkovú príchuť, pretože tá je azda najtradičnejšia a medzi zákazníkmi najobľúbenejšia.
Výroba tvarohových dezertov
Ako som spomenul vyššie, tieto výrobky sú vyrobené z dvoch základných zložiek – tvarohu a smotany. Množstvo tvarohu sa pohybuje na úrovni 50 až 70 percent. Zvyšok je smotana, cukor, škrob a ochucujúce zložky. Základná ingrediencia na výrobu tohto dezertu je mlieko, Z neho sa vyrába smotana aj tvaroh. Zjednodušene, tvaroh je vlastne koncentrovaná mliečna bielkovina, ktorá sa vyrobí tak, že mlieko sa po miernom zahriatí naočkuje syridlom či mliekarenskými kultúrami.
Tie spôsobia, že bielkoviny sa zrazia, oddelia sa od srvátky a následne sa upravia. Následne sa zrazenina upravuje rôznym spôsobom podľa toho, aký obsah tuku a konzistenciu tvarohu chce výrobca dosiahnuť. Pri tvarohových dezertoch sa používajú jemné tvarohy, v ktorých nie sú cítiť hrudky. Smotana sa zasa vyrába odstreďovaním mlieka. Počas procesu sa oddelí tuková zložka od odstredeného mlieka. Tukovou zložkou je práve smotana.
Testovanie tvarohových dezertov
Testoval som štyri druhy tvarohových dezertov. Testovanie prebehlo naslepo, v miskách označených číslami. Medzi každou ochutnávkou som neutralizoval chuť v ústach čistou vodou a použil čistú lyžičku.
Ako dopadol test tvarohových dezertov?
(Článok pokračuje na ďalšej strane)