fbpx

Číňana v USA oklamali kyberúnoscovia. Mrzol v stane, rodina im medzitým zaplatila výkupné

Polícia v americkom štáte Utah po víkendovom pátraní našla nezvestného čínskeho študenta na výmennom pobyte. Zdroj: X/Manila Bulletin News

Polícia v americkom štáte Utah po víkendovom pátraní našla nezvestného čínskeho študenta na výmennom pobyte. Sedemnásťročný mladík bol podľa polície presvedčený, že jeho rodičom v Číne hrozí nebezpečenstvo, a skončil veľmi prechladnutý a vystrašený v stane na odľahlom mieste. Rodičia medzitým dostali žiadosť o výkupné a vyplatili 80 000 dolárov (viac ako 72 tisíc eur), informovala spravodajská spoločnosť BBC.

Rodina sa podľa úradov zrejme stala obeťou podvodu, pri ktorom páchatelia vyvolajú u ľudí dojem, že niekoho z ich blízkych uniesli. Obeť presvedčí, aby sa izolovala, načo sa obráti na jej blízkych s tvrdením o únose, zatiaľ čo obom stranám nahovárajú, že tým druhým sa niečo stane, ak nesplnia ich pokyny.

Podľa polície v Utahu sa v USA terčom takzvaného kyberúnosu v poslednom čase stalo niekoľko študentov zo zahraničia.

Stredoškolák Kchaj Čuang sa zdržiaval v meste Riverdale severne od Salt Lake City a nezvestný bol od piatku. Deň predtým sa nevrátil domov a miestnu školu, kam dochádzal, tiež kontaktovali jeho rodičia s tým, že dostali vydieračský odkaz s fotografiou svojho syna.

Miestna polícia spočiatku uviedla, že sa domnieva, že Kchaja niekto uniesol, v nedeľu večer ho však našla samotného v stane v lese neďaleko obce Brigham City. Na mieste nemal okrem spacáku a izolačnej fólie žiadny zdroj tepla a vzhľadom na miestnu klímu mu hrozili vážne zdravotné problémy. Fotografie zverejnené políciou ukazujú, že pri Kchajovom stane ležal sneh, mladík však bol schopný z miesta sám odísť.

Prečo utiekol do lesa alebo ako sa k nemu dostala informácia, že jeho rodina v Číne je v ohrození, nebolo podľa agentúry AP ihneď jasné. V stane obete sa však našlo niekoľko mobilných telefónov, ktorými páchatelia mohli so študentom komunikovať. Rodičia výkupné zaplatili skôr, ako bol ich syn nájdený.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie