fbpx

Rusko pri rozsiahlom útoku na Ukrajinu zasiahlo vlastnú dedinu

Rusko omylom zhodilo muníciu na vlastnú obec Petropavlovka vo Voronežskej oblasti neďaleko hraníc s Ukrajinou. Zdroj: X/Roman M

Ruská armáda priznala, že v utorok omylom zhodila muníciu na ruskú obec Petropavlovka vo Voronežskej oblasti neďaleko hraníc s Ukrajinou. Zdôraznila však, že nikto pri tom neprišiel o život. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

„Druhého januára o približne 9.00 h moskovského času (7.00 h SEČ) došlo počas letu Vzdušno-kozmických síl Ruskej federácie k pádu leteckej munície nad obcou Petropavlovka vo Voronežskej oblasti,“ uviedla ruská armáda vo vyhlásení s tým, že incident vyšetruje.

Pád munície poškodil podľa armády šesť súkromných domov, gubernátor Voronežskej oblasti Alexander Gusev hovoril o škodách v „siedmich domácnostiach“. Dodal, že niekoľkým obyvateľom obce poskytli náhradné ubytovanie.

Petropavlovka leží približne 150 kilometrov na východ od ruskej hranice s Ukrajinou. Nejde pritom o prvý podobný incident od začiatku ruskej vojny na Ukrajine vo februári 2022. Vlani v apríli ruská armáda uviedla, že jedno z jej vojenských lietadiel omylom zhodilo bombu na ruské mesto Belgorod pri ukrajinskej hranici.

Explózia vtedy zanechala v centre mesta obrovský 20-metrový kráter a masívna tlaková vlna rozbila okná v obytnom dome, poškodila niekoľko áut a strhla elektrické vedenie.

Rusko tvrdí, že nad Belgorodskou oblasťou zostrelilo deväť ukrajinských rakiet

Ruská armáda v utorok uviedla, že nad ruskou Belgorodskou oblasťou na hranici s Ukrajinou zostrelila deväť rakiet. Pri delostreleckých a dronových útokoch na pohraničné obce v tejto oblasti utrpela zranenia jedna žena, informoval oblastný gubernátor Viačeslav Gladkov. Informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

„Systémy protivzdušnej obrany zničili nad Belgorodskou oblasťou štyri rakety,“ uviedla armáda s tým, že útok sa udial približne o 12.00 h miestneho času (10.00 h SEČ). Krátko nato dodala, že počas ďalšieho útoku zostrelila päť ďalších rakiet, pričom podľa Moskvy išlo o balistické rakety Viľcha.

Táto pohraničná oblasť sa od začiatku ruskej vojenskej agresie voči Ukrajine vo februári 2022 stala terčom čoraz intenzívnejších delostreleckých a dronových útokov. Na mesto vlani v apríli omylom zhodilo bombu aj samotné ruské letectvo.

Ukrajinské sily cez víkend útočili na hlavné mesto oblasti Belgorod, pričom tieto útoky si podľa ruských predstaviteľov vyžiadali 25 obetí vrátane dvoch detí a vyše 100 zranených.

Rusko po tomto útoku zintenzívnilo raketové útoky na Ukrajinu. Tamojší predstavitelia doposiaľ hlásili päť obetí a desiatky zranených. Ďalších vyše 200.000 ľudí ostalo podľa ukrajinskej energetickej spoločnosti Ukrenerho bez elektriny.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie