fbpx

Mexické dievčatá miznú vo veľkom. Neohrozené „matky“ žiadajú kartely aspoň o telá

Pamätník k zabitým a nezvestným dievčatám v Mexiku. Mladé ženy protestujúce proti násiliu na ženách. Zdroj: X/Amy Guthrie, Donna Gray

Násilie proti ženám v Mexiku je na vzostupe. Jasne viditeľné je to zo zvyšujúceho sa počtu zmiznutých dievčat. V krajine sa nezvestuje už viac ako stotisíc ľudí. Práve ženy sú tiež tie, ktoré nezvestných jedincov hľadajú – a čelia pritom nebezpečenstvu, že samy zahynú. Niektoré sa uspokojujú s tým, že kartely žiadajú o vydanie tiel ich blízkych.

Emílii bolo iba 14 rokov, keď zmizla na ceste do školy v Apatzingane v štáte Michoacán. Jej rodina nahlásila jej zmiznutie. Snažila sa ju nájsť, no bezvýsledne. O šesť mesiacov neskôr jej telo objavili na opustenom pozemku.

Miznutie dievčat je jedným z najvýraznejších trendov v Mexiku. Podľa správy Mexického inštitútu pre ľudské práva a demokraciu (IMDHD) sa za posledných šesť rokov počet zmiznutých žien a dievčat strojnásobil. Viac ako polovica týchto prípadov sa odohrala v iba ôsmich štátoch. Väčšina týchto nezvestných žien a dievčat je vo veku 15 až 19 rokov.

V štáte Guanajuato podľa štúdie zmiznú každý deň v priemere tri ženy. Guanajuato je aj štátom, kde je najviac žien zavraždených.

V minulom roku sa oficiálny počet nezvestných osôb v Mexiku prvýkrát zvýšil na viac ako 100 000. Tento rok úrady uviedli, že od roku 1962, kedy sa začalo so zoznamami nezvestných, „násilne zmizlo“ 111 916 ľudí, uvádza agentúra AP.

Číslo môže byť ešte väčšie. Obhajkyňa zmiznutých María Luisa Aguilarová podotýka, že rodiny obetí pri oficiálnom oznamovaní straty blízkeho „čelia mnohým rizikám“. „Na mnohých miestach v Mexiku dochádza k tomu, že sa úrady spolčujú s tými, ktorí sú zodpovední,“ konštatuje. Na niektorých miestach v krajine ani rodiny netušia, na koho sa majú obrátiť, pričom jednotlivé úrady sa zdráhajú poskytovať údaje do centralizovaného registra.

Nebezpečné pátranie, nečinné úrady

Think-tank Wilson Center podotýka, že pátranie po nezvestných dievčatách je veľmi riziková činnosť, ktorej sa z väčšiny venujú ženy, takzvané madres buscadoras (matky hľadačky). V máji bola v Guanajuate zavraždená Teresa Magueyalová, štvrtá zabitá buscadora v tomto štáte od roku 2020.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie