fbpx

Nemci zažívajú novoročný šok na čerpacích staniciach. Ekologická daň zdvihla ceny

Ilustračná foto. Zdroj: Pexels - Erik Mclean

Nemeckí vodiči sa do novoročného rána prebudili s peknou opicou. Hlava ich rozbolela z pohľadu na cenové tabule pri benzínových staniciach. Nová sadzba ekologickej dane zdvihla ceny pohonných hmôt v priemere o viac ako desať centov na litre.

Ako upozornil Bild , berlínska čerpacia stanica v štvrti Pankow od 1. januára zdvihla ceny nafty o 9 centov na 1,739 eur, benzín Super E10 potom zdražil o 14 centov na 1,769 eur.

Dôvodom pre náhle zdraženie pohonných hmôt je razantnejšie zvýšenie ekologickej dane, než sa pôvodne predpokladalo. Daň sa mala z 30 eur za tonu emisií oxidu uhličitého zvýšiť na 40 eur. Kvôli miliardovej diere v rozpočte na jeseň vláda Olafa Scholza rozhodla o zvýšení na 45 eur.

Podľa prepočtov nemeckého autoklubu ADAC sa vyššia daň mala od 1. januára prejaviť v cenách pohonných hmôt rádovo niekoľko centov, informuje iDNES.cz. 

Realita na čerpacích staniciach je podľa prieskumu novinárov Bildu výrazne horšia. Ďalšie zvýšenie ekologickej dane Nemcov čaká od januára 2025.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie