fbpx

Čínsky autor vyhral sci-fi súťaž. Knihu vytvorila AI za tri hodiny

Ilustračná foto. Zdroj: Freepik

Čínsky vysokoškolský profesor žurnalistiky a komunikácie Šen Jang sa ocitol na stupni víťazov v sci-fi literárnej súťaži v provincii Šan-tung so svojou knihou Zem spomienok. Jeho dielo ale vytvorila umelá inteligencia (AI). Podľa literárnych agentov takýchto prípadov zrejme bude pribúdať.

Šen napísal knihu na základe predlohy vytvorenej umelou inteligenciou s 43 tisícmi znakov. Tá podľa neho dielo vygenerovala iba za tri hodiny a stačilo jej na to 66 podnetov.

Príbeh pojednáva o prieskumnici metaverz menom Li Siao, v reálnom svete je neurónovou inžinierkou. Počas experimentu stratí spomienky na svoju rodinu. Následne sa začne zaujímať o legende o Zemi spomienok. Dúfa, že práve v nej sa jej podarí obnoviť pamäť, predstavuje knihu portál South China Morning Post .

„Požiadal som ju, aby knihu napísala v Kafkovom literárnom štýle,“ uviedol autor s odkazom na známeho pražského spisovateľa židovského pôvodu Franza Kafku.

Šen prihlásil román do súťaže organizovanej Asociáciou vedeckých spisovateľov Ťiang-su. Na októbrovom slávnostnom ceremoniáli dostal druhú cenu, pričom dostal tri hlasy od šiestich porotcov.

Len jeden z porotcov vedel, že dielo vzniklo za pomoci AI. Iný porotca, ktorý sa na problematiku špecializuje, spoznal, že knihu vygenerovala umelá inteligencia. Dotyčný pre knihu nehlasoval s tým, že jej „chýbali emócie“.

„Je to prvýkrát v histórii literatúry a umelej inteligencie, kedy autor získal literárnu cenu,“ povedal sám Šen. Hodlá zverejniť a podrobne popísať proces vzniku románu, aby každý sa mohol naučiť, akým spôsobom „napísať dobrú fikciu“.

Fu Žu-čchu, riaditeľka redakčného oddelenia nakladateľstva Ľudová literatúra, uviedla, že odhaliť vplyv modernej technológie na finálnom produkte nebolo ľahké. „Autori science fiction často venujú väčšiu pozornosť kreativite a popisu scén ako jazyku. Myslím, že tento román je dobre spracovaný a logicky konzistentný.“

Pripúšťa, že umelá inteligencia predstavuje pre spisovateľov sci-fi, thrillerov a iných žánrov napínavé literatúry hrozbu. A tiež pre literárne kvality vytvorených diel. „Cit pre jazyk je v tomto románe veľmi slabý,“ uvádza riaditeľka. Obáva sa, že také romány povedú k ubúdaniu jazykového puncu v knihách.

Rýchly rozvoj umelej inteligencie schopnej tvoriť dlhé súvislé texty na zadanú tému, imitovať hlasy dabérov či tvoriť vierohodne pôsobiace fotky znepokojuje kreatívne profesie. Ľudia sa tak boja o prácu aj toho, že nikto už nedokáže rozoznať skutočnosť. V apríli napríklad prestížnu súťaž Sony World Photography Awards vyhral v kategórii Kreatívne fotografie nemecký fotograf Boris Eldagsen s obrázkom vytvoreným umelou inteligenciou, informuje iDNES.cz. 

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie