fbpx

Silvester v Berlíne sa premenil na bojisko, v Lipsku petardy zranili deti

Ohňostroje explodujú nad Mníchovom počas novoročných osláv 1. januára 2024. FOTO: NIUS X/ TASR/AP

Berlínska polícia počas silvestrovskej noci zadržala okolo 230 ľudí, uviedla agentúra DPA. Informovala aj o smrti osemnásťročného muža v západonemeckom Koblenzi, ktorého usmrtil výbuch zábavnej pyrotechniky. Vo Francúzsku strážcovia zákona počas novoročných osláv zadržali 211 ľudí. Minister vnútra Gérald Darmanin však aj tak oslavy označil za celkovo pokojné.

Úrady nemeckej metropoly už v nedeľu neskoro večer informovali o stretoch stoviek ľudí s policajtmi, ktorých časť z nich ostreľovala pyrotechnikou. Tou niektorí útočili aj na zdravotníkov a ďalších ľudí. Okolo 2:00 policajný hovorca informoval o viac ako 230 zadržaných a 15 zranených policajtoch. V štvrti Neukölln raketa vletela do okna domova seniorov.

Útoky na policajtov boli v Nemecku hlásené aj z Lipska zo štvrte Connewitz, ktorú DPA označuje za „ľavicovo alternatívnu“.

Podľa Bildu výtržníci hádzali kamene na policajnej stanici. Niekoľko ľudí potom bolo zranených petardami, medzi nimi aj tri deti, dvanásťročné utrpelo zranenie oka.

Nešťastie v Koblenzi sa potom odohralo, keď mladík zábavnú pyrotechniku ​​zapaľoval. Aj napriek pokusom ho oživiť sa ho nepodarilo zachrániť. Prečo prišiel o život, polícia vyšetruje.

Vo Frankfurte nad Mohanom hádzali stovky ľudí petardy na iných oslavujúcich ľudí a tiež na policajtov. Tí zatkli dvadsať útočníkov.

Berlínska úrazová nemocnica potom prijala na ošetrenie desať ľudí s vážnymi zraneniami.

Predvlaňajšie silvestrovské oslavy sprevádzalo násilie, keď dav hádzal na policajtov a zasahujúcich záchranárov delobuchy. Útočníkmi boli často mladí prisťahovalci.

Rozsah násilností vtedy Nemcov a politických predstaviteľov šokoval a vyvolal pochybnosti, či integrácia prisťahovalcov v Nemecku je úspešná. Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová preto pred prelomom roka varovala, že polícia teraz proti výtržníkom tvrdo zakročí.

Na bezpečnosť v uliciach nemeckej metropoly dohliadalo niekoľko tisíc policajtov, posilnili ich aj kolegovia z radov spolkovej polície.

V centre Berlína policajti zadržali aj šiestich ľudí, ktorí z plynových zbraní strieľali na autobus. Strážcovia poriadku pri Neptúnovej studne neďaleko námestia Alexanderplatz skupinu rozdelili a kontrolovali, akú pri sebe majú ľudia pyrotechniku, informuje iDNES.cz. 

Vo Francúzsku sa podľa Darmanina menšie potýčky odohrali v Bordeaux a Nîmes, inak boli oslavy z veľkej časti pokojné. Vyzdvihol predovšetkým Paríž, kde podľa neho v uliciach oslavovalo viac ako milión ľudí.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie