fbpx

Svet víta rok 2024. Ako prví sa dočkali obyvatelia Veľkonočných ostrovov, posledná bude Americká Samoa

Na snímke ľudia držia číslo 2024 a skandujú počas podujatia, aby sa rozlúčili s rokom 2023 a privítali Nový rok v Ahmadabáde v Indii v nedeľu 31. decembra 2023. Zdroj: TASR/AP

Svet vstupuje nového roku. Ako prví sa roku 2024 dočkali obyvatelia atolu Kiritimati, ktorý je známy aj ako Vianočný ostrov. Oslavovať tam začali už o 11. hodine stredoeurópskeho času, na poludnie sa potom pridali na Novom Zélande a o druhej hodine aj v Austrálii. Posledná na rad príde Americká Samoa spolu s opusteným Bakerovým a Howlandovým atolom.

Nový rok ako vítajú ako prví obyvatelia územia, ktoré sa nachádzajú najbližšie na západ od dátovej hranice. Tradične nimi sú obyvatelia atolu Kiritimati alebo Vianočného ostrova, ktorý je súčasťou ostrovného štátu Kiribati. Súostrovie sa tiahne cez tri časové pásma, striedanie starého a nového roku teda na Kiribati skončilo o 14:00 SEČ.

Na Kiritimati žije asi päťtisíc ľudí, s tým, že tamojšie úrady tento rok žiadne veľké oslavy neprichystali. Stanica Deutsche Welle poznamenala, že obyvatelia týchto atolov obvykle oslavujú zmenu roka pečeným prasaťom a ďalšími tradičnými pokrmami, ktoré zapíjajú kokosovou šťavou.

Bude vás zaujímať

Dátová hranica je medzinárodne uznávaná línia, ktorá prechádza približne 180. poludníkom zemepisnej dĺžky, a je hranicou, po prekročení ktorej sa mení dátum. V predchádzajúcich rokoch oslavovali nový rok spolu s obyvateľmi Kiritimati aj obyvatelia Samoy. Keďže ale tento štát predvlani na jeseň prestal prechádzať späť na zimný čas, dočkal sa až o 12:00 SEČ spoločne s Novým Zélandom a Kráľovstvom Tonga.

Ako jedno z prvých veľkých miest sveta vstupuje do nového roku novozélandský Auckland, kde sa dátum zmenil na poludnie stredoeurópskeho času. Tamojšiu vežu Sky Tower rozžiaril ohňostroj a laserová svetelná show, ktorá sa zladila s ďalšími pamiatkami.

O druhej hodine stredoeurópskeho času prišli na rad Austrália, Šalamúnove ostrovy alebo Vanuatu. O štvrtej potom do nového roka vkročia Japonci a Kórejci – tí v KĽDR aj tí v Južnej Kórei. Cez Čínu, Nepál, Indiu a Rusko prejde nový rok Áziou a o deviatej hodine večer sa ukáže aj v Azerbajdžane. O pol hodiny neskôr potom aj v Iráne a úderom desiatej v Moskve, Bielorusku či Turecku.

Hodinu pred Slovenskom sa potom z – možno lepšieho – nového roka začnú tešiť v Grécku, Rumunsku či Bulharsku a tiež v mnohých krajinách Afriky vrátane Malawi, Zimbabwe alebo Rwandy.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie