fbpx

Prach, kovy a chemikálie. Ohňostroje škodia a mali by sa zakázať, apelujú vedci

Na snímke pohľad na ohňostroj počas novoročných osláv 1. januára 2023 v Bratislave. FOTO TASR - Pavol Zachar

Ohňostroje a zábavná pyrotechnika k oslavám Nového roku skrátka patria. Farebné výbuchy na nebi ale okrem vizuálneho zážitku prinášajú aj negatívne dopady. Najmä znečisťujú ovzdušie a látky uvoľňované pri odpaľovaní potom môžu ovplyvniť zdravie ľudí aj zvierat. Odborníci a odborníčky preto dlhodobo apelujú na obmedzenie či úplný zákaz pyrotechniky.

Zábavná pyrotechnika prináša krátkodobé znečistenie ovzdušia. Pri výbuchoch sa totiž uvoľňujú suspendované prachové častice a kovy, ako napríklad draslík, síra alebo oxid dusíka.

Na negatívne dopady uvoľňovaných látok  upozorňuje aj Akadémia vied v Českej republike. Farebné výbuchy podľa vedcov obsahujú celú škálu nebezpečných látok a veľké množstvo ťažkých kovov, ktoré majú vplyv na zdravie ľudí. „Na mieste je uvažovať o zásadnom obmedzení zábavnej pyrotechniky, prípadne o jej celkovom zákaze,“ napísala Akadémia vied.

„Ohňostrojový smog predstavuje veľmi podivnú zmes zlúčenín s veľkým zdravotným rizikom, ktorá by sa inak v ovzduší vôbec nemohla vyskytovať. Keby také množstvo nebezpečných látok vypúšťal priemyselný podnik, čelil by súdnemu konaniu a uzavretiu. Ľudia ale tento podivný mix jedov a karcinogénnych látok priamo vdychujú a o jeho nebezpečenstvách nemajú ani potuchy,“ uviedol Petr Klusoň z Ústavu chemických procesov.

Hrozia dýchacie problémy aj srdcové príhody

Vedci na základe spotreby pyrotechniky spočítali, že s farebnou plejádou na oblohe sa každý rok do ovzdušia uvoľní približne 12,5 tony horčíka, 0,8 tony titánu a 1,2 tony rubídia.

Uvoľnené látky sa potom dostávajú do pľúc, kde môžu rozleptať tkanivo. Iné sa potom v tele usadzujú. Krátkodobo sa negatívne účinky pyrotechniky môžu prejaviť nevoľnosťou, dýchacími problémami alebo zhoršením chronických zdravotných stavov. Hrozí riziko vzniku srdcovo-cievnych príhod. Riziká potom hrozia hlavne u detí a seniorov, informuje iDNES.cz. 

Toxické látky sa ale dostávajú aj do pôdy a vody. „Tie môžu vstupovať do potravinových reťazcov. Treba zdôrazniť, že bez ohňostrojov by sa rad spomínaných prvkov v merateľnom množstve v životnom prostredí vôbec nevyskytoval,“ podotkol riaditeľ Ústavu pre hydrodynamiku AV ČR Martin Pivokonský.

Negatívne dopady má pyrotechnika aj na zvieratá. Česká ornitologická spoločnosť napríklad vlani vyzvala, aby sa ľudia vyvarovali odpaľovaniu pyrotechniky blízko vtáčích zimovísk. Šok z hluku a zábleskov je totiž pre vtáky nielen stresujúci a traumatizujúci, v najhorších prípadoch môže viesť až k smrti.

Na zrušenie silvestrovských ohňostrojov však kvôli streľbe na Filozofickej fakulte Karlovej Univerzity vyzval aj minister vnútra Vít Rakúšan (STAN). Plánovanú svetelnú šou už zrušil napríklad Olomouc, Náchod či Karviná.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie