fbpx

Ryby rýchlo miznú, rybári s dronom decimujú pobrežie Juhoafrickej republiky

Ilustračné foto. Zdroj: Pexels - Josh Sorenson/ Jose Ricardo Barraza Morachis

„Daj človeku rybu a nasýtiš ho jeden deň. Nauč ho rybárčiť a nasýtiš ho na celý život,“ hovorí dlhoročná múdrosť. Rybári z Juhoafrickej republiky ju pochopili po svojom a trochu aktualizovali na súčasnosť. Ryby lovili vo veľkom, pretože si pomáhali dronmi. Decimovali pritom populácie miestnych živočíchov.

Rybárčenie s dronom existuje v mnohých variáciách , ale v princípe umožňuje dopravu návnady či nástrahy tak ďaleko, kam by nahadzujúci rybár nikdy prútom alebo prakom nedosiahol. A vie ju „usadiť“ priamo medzi ryby. Z výšky sú totiž pod priezračnou hladinou vidieť lepšie ako z brehu.

Možno to nie je etické, športové, férové. Ale je to nesmierne efektívne. Miesto postávania na brehu a pretáčanie navijaku naprázdno jednoducho ťaháte ryby z vody. Jednu za druhou, než dôjdu návnady alebo sa dronu vybijú baterky.

Alebo kým dôjdu ryby. A tiež vtáky a paryby. Čo je presne situácia, ktorú teraz zažívajú v Juhoafrickej republike.

Skvelé úlovky. A obrovský problém

Juhoafrická republika sa môže pochváliť 2 850 kilometrov dlhým pobrežím. A tiež nebývalo početnou rybárskou komunitou. Na každých 150 obyvateľov tu pripadá jeden registrovaný rybár. Avšak tých „bez papierov“ je tu násobne viac.

Mimochodom, v Česku je ten pomer vyšší, jeden registrovaný rybár vychádza na každých približne 30 ľudí. Ale my sme svetová anomália. Rozdiel je aj v tom, že u nás je rybárstvo skôr športom a koníčkom. V Juhoafrickej republike je to nástroj obživy, ktorá sa teraz, vďaka dronom – u nás na rybárčenie zakázaných a v Juhoafrickej republike neregulovaných – stala až zničujúcim spôsobom efektívna.

Pilotované drony totiž skvele preskúmavajú lovný terén, sprostredkovávajú transport návnad na veľké vzdialenosti a často sa pritom dostanú do miest, kde doteraz boli ryby pred rybármi v bezpečí.

Táto prax najprv neblaho dopadla na tých, ktorých sťažnosti počuť neboli – na neregistrovaných juhoafrických rybárov, ktorí lovia pre obživu vlastnej rodiny. V konkurencii hnuteľnejších rybárov, ktorí si mohli nákup drahej technickej lietajúcej hračky dovoliť, skrátka obstáť nedokázali.

Šikovnú novinku čoskoro adoptovali aj malé rybárske spoločnosti, ktoré dodávajú pri pobreží nalovené ryby na miestne trhy. Takých malých podnikov je v JAR okolo 30 tisíc, a bežne zamestnávajú „rybárov z profesie“. Investícia do dronov sa im na objeme úlovkov bohato vrátila. A čoskoro sa pridali aj necelé tri tisícky tunajších komerčných rybárskych spoločností, ktoré si nechceli nechať uniknúť ľahké zisky.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie